24 Ιουλ 2024
0 σχόλια

ΟΠΤΑΣΙΑ [φανέρωμα] ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΗΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΥΚΑΣ

 

Γράφει ο  Θανάσης Κλωνάρης

Ο ναός του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού μας θεμελιωμένος πάνω σε ερείπια κάποιου Αρχαίου Ιερού [του θεού Απόλλωνα, κατά την γνώμη μου], σήμερα είναι ερημοκκλήσι και υπάρχει εκεί από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.  

Αυτό  μαρτυρούν οι ευδιάκριτοι τρεις  σταυροί πάνω σε ριζιμιές πέτρες, που είναι επιχρισμένοι με κουρασάνι και  των θραυσμάτων των κεραμιδιών της παλαιάς του σκεπής. 

Στους αιώνες της χριστιανοσύνης οι πιστοί από τους γύρο οικισμούς δεν παρέλειπαν την 20η Ιουλίου να εκκλησιάζονται στον ναΐσκο και κατά καιρούς να πανηγυρίζουν στην γιορτή του Προφήτη. 

Ο τόπος συνδέει το παρελθόν με το παρόν, μέσα από μύθους, ιστορίες και πλήθος παραδόσεων.

Κατά  την 3η δεκαετία του 19ου αιώνα, μερικά κορίτσια, από την  Άλβαινα [Μίνθη], προπορεύθηκαν των άλλων πιστών και πολύ πρωΐ βρέθηκαν στο μισογκρεμισμένο ερημοκκλήσι, επειδή τα νιάτα πάντα προτρέχουν, ελπίζοντας πιθανόν να πάρουν πρώτες την ευλογία του Προφήτη. 

Φθάνοντας εκεί, μέσα στο χάλασμα, αντίκρισαν μια νέα γυναίκα με φανταχτερή φορεσιά και λαδί μαντήλι στο κεφάλι να ανάβει κεριά. Προέτρεψε τα κορίτσια [[ελάτε, προσευχηθείτε και ανάψτε τα κεριά σας]].

Ταυτόχρονα τους έλεγε για το ανεκπλήρωτο Τάμα του Προεστού του χωριού Δημήτρη Σέσερη[Σεσέ], ο οποίος είχε ταχθεί να κτίσει τον Ναό του Προφήτη καινούργιο. 

Η λαμπροφορεμένη γυναίκα έκανε την πρόβλεψη ότι, το βιός του Προεστού θα χαθεί.

 Όταν πλησίασε το πλήθος των πιστών στο προαύλιο, κτύπησε τα χέρια της στην γη και εξαφανίσθηκε. 

Σε αυτά που διηγήθηκαν τα κορίτσια, οι πιστοί έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες, άλλοι ότι τα έπλασαν μόνα τους, άλλοι ότι είδαν όραμα και οι περισσότεροι με το πέρασμα των χρόνων τα θεώρησαν Θαύμα, oπτασία[φανέρωμα] της Παναγίας.

Μακριά από τον υποφαινόμενο η ταύτιση με την μία ή άλλη άποψη. Αυτά ανάγονται στις μεταφυσικές ανθρώπινες ανάγκες

Παραμένω πιστός λάτρης των τοπικών παραδόσεων και σημειώνω ότι οι πληροφορίες μου ήρθαν από το οικογενειακό μου περιβάλλον. 

Ένα από τα κορίτσια της οπτασίας, ήταν η Αθανασία Κριτσέλη, αργότερα γυναίκα του Γεωργίου Σέσερη του Δημητρίου, γιαγιά της δικής μου γιαγιάς Αθανασίας επίσης το γένος Νικ.Σεσέ του Γεωργίου. 

Η πρόβλεψη της λαμπροφορεμένης γυναίκας για την περιουσία των Σεσαίων επαληθεύτηκε, αλλά το ερημοκκλήσι παραμένει ακόμα ερείπιο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top