«Τα λιβάδια Ποσειδωνίας που εντοπίζονται στη Μεσόγειο, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προστασία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου,
καθώς δρουν ως δεξαμενή του διοξειδίου του άνθρακα και η προστασία τους είναι πολύ σημαντική» εξηγεί για τα γνωστά σε όλους μας «φύκια», η θαλάσσια βιολόγος, Δρ Λυδία Αλβανού, στο CNN Greece και αναφέρει τους παράγοντες που απειλούν αυτό το ενδημικό είδος θαλάσσιου φυτού.
Κατά την κυρία Αλβανού, ορισμένες από τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση σκαφών πάνω από αυτά, η απουσία λεπτομερούς και υψηλής ανάλυσης χαρτογράφησης τους, η ελλιπής γνώση της κατάστασης διατήρησής τους και η ανεπαρκής ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σταδιακά η οικολογική υποβάθμισή τους.
Η Ποσειδωνία, η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) είναι ένα ενδημικό είδος θαλάσσιου φυτού της Μεσογείου, που συχνά λανθασμένα αποκαλείται φύκος.
Η Ποσειδωνία, σε αντίθεση με τα φύκη (κατώτερα φυτά της θάλασσας), έχει ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς.
Στην πραγματικότητα, οι πρόγονοί της επέστρεψαν στη θάλασσα πριν από περίπου 120-100 εκατ. χρόνια.
Στην Ηλεία τα λιβάδια αυτά υπάρχουν σε αφθονία και βρίσκονται από τις παραλίες της Βάρδας μέχρι και την Ζαχάρω όπου βοηθούν τα νερά να είναι καθαρά.
Κινδυνεύουν όμως από τον ανθρώπινο παράγοντα και τις δραστηριότητές του όπως με τα σκάφη και τις άγκυρες που καταστρέφουν τις ρίζες των φυτών.
Διάβασε περισσότερα στο iliaoikonomia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου