Η Σαντορίνη, γνωστή για το ηφαιστειακό της τοπίο και το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα, έχει βιώσει καταστροφικά φυσικά φαινόμενα στο παρελθόν.
Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που έπληξε το νησί στις 9 Ιουλίου 1956 είναι ένα από τα πιο ισχυρά και καταστροφικά γεγονότα του 20ού αιώνα στο Αιγαίο.
Ο σεισμός προκάλεσε γιγαντιαίο τσουνάμι ύψους 25 μέτρων, αφήνοντας πίσω του τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες.
Το χρονικό του σεισμού
Στις 03:11 τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από σειρά μετασεισμών, με έναν από αυτούς να φτάνει τα 6,9 Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμοργού και εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ, κάτι που εξηγεί το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής και τη δημιουργία του τσουνάμι.
Το φονικό τσουνάμι των 25 μέτρων
Λίγα λεπτά μετά τον κύριο σεισμό, ένα τεράστιο τσουνάμι χτύπησε τις ακτές των Κυκλάδων, με μεγαλύτερο ύψος 25 μέτρα στην Αμοργό.
Στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνονταν:
Αμοργός: Το κύμα έφτασε τα 25 μέτρα, σάρωσε ολόκληρες παραθαλάσσιες περιοχές και κατέστρεψε σπίτια και καΐκια.
Αστυπάλαια: Σημαντικές ζημιές σε λιμάνια και υποδομές.
Σαντορίνη: Το τσουνάμι έφτασε σε ύψος 10 μέτρων, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.
Νάξος, Ίος, Φολέγανδρος: Επηρεάστηκαν από μικρότερα κύματα και καταστροφές σε λιμάνια.
Οι καταστροφές και οι απώλειες
Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν τον θάνατο 53 ανθρώπων και τραυματισμό εκατοντάδων. Περισσότερα από 1.200 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ χιλιάδες ακόμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου