13 Απρ 2025
0 σχόλια

Υποχρεωτικές οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου μέσω gov.gr από την 1η Οκτωβρίου

 

Η διαδικασία και τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα υποβάλλονται για κάθε «ελαιοκομικό» έτος από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους μέχρι και την 31η Μαΐου του αμέσως επόμενου έτους.  


Οι ημερομηνίες είναι αποκλειστικές και η παραβίαση της καταληκτικής ημερομηνίας επισύρει την επιβολή προστίμου, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2026. Δίνεται λοιπόν χρονικό περιθώριο ενός έτους ώστε να συμμορφωθεί η αγορά με τα νέα δεδομένα (βλ. παρακάτω).


Η διαδικασία της δήλωσης συγκομιδής από 1 Οκτωβρίου


Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου. Ο υπόχρεος ελαιοπαραγωγός εισέρχεται στην ψηφιακή υπηρεσία «Δήλωση Συγκομιδής Ελιάς» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Η δήλωση συγκομιδής γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής από τον παραγωγό και την ολοκλήρωση της παράδοσης του νωπού ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο ή στη μονάδα επεξεργασίας – μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς. Να σημειωθεί πως η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής είναι υποχρεωτική ακόμη και όταν η παραγωγή είναι μηδενική και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.


Πριν την οριστική υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτές όσον αφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, καλλιεργούμενες ποικιλίες και στις αποδόσεις των ελαιοτεμαχίων. Πριν την υποβολή της δήλωσης συγκομιδής, όπου απαιτείται, γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων της ελαιοκομικής εκμετάλλευσης, ύστερα από αίτημα του ελαιοπαραγωγού, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στο «Ελαιοκομικό Μητρώο». Την ευθύνη για την ορθή υποβολή της δήλωσης συγκομιδής φέρουν οι υπόχρεοι ελαιοπαραγωγοί, ενώ ο έλεγχος και η επαλήθευση των στοιχείων τους πραγματοποιείται από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.


Από 60 έως 5.000 ευρώ τα πρόστιμα


Οι ΔΑΟΚ πραγματοποιούν ετησίως ελέγχους σε δείγμα τουλάχιστον 5% των δηλώσεων συγκομιδής, το οποίο προσδιορίζεται με βάση ανάλυση κινδύνου. Στην ανάλυση κινδύνου περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις υπότροπων υπόχρεων.


Όταν οι ΔΑΟΚ διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις με τις διατάξεις της παρούσας, επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα, το ύψος των οποίων καθορίζεται ως εξής:


Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης αριθμού ελαιοδένδρων επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ ανά ελαιόδεντρο της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται του πραγματικού αριθμού.

Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης ποσοτήτων παραδοθέντος ελαιοκάρπου επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:

(α) Σε καρπό για ελαιοποίηση επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ ανά 100 κιλά ελαιοκάρπου της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται της πραγματικής ποσότητας.


(β) Σε καρπό για επιτραπέζια ελιά επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ανά 100 κιλά ελαιοκάρπου της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται της πραγματικής ποσότητας.


Στην περίπτωση μη υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο (1 Οκτωβρίου – 31 Μαΐου) επιβάλλεται στους υπόχρεους χρηματικό πρόστιμο, ως ακολούθως:

α) Στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από 21 (είκοσι ένα) έως πενήντα (50) ελαιόδεντρα: εκατό ευρώ (100 ευρώ), β) στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από πενήντα ένα έως εκατό (51-100) ελαιόδεντρα: πεντακόσια ευρώ (500 ευρώ), γ) στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από εκατόν ένα έως πεντακόσια (101-500) ελαιόδεντρα: χίλια ευρώ (1.000 ευρώ), δ) στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από πεντακόσια ένα έως χίλια (501-1000) ελαιόδεντρα: τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 ευρώ), ε) στους κατόχους εκμεταλλεύσεων περισσότερων των χιλιών ένος (1001) ελαιοδέντρων: πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ).


Σε κάθε περίπτωση επανάληψης μη συμμορφώσεως, τα ανωτέρω μοναδιαία ποσά προστίμου προσαυξάνονται κατά 50%.


Περισσότερα στο gargalianoionline.gr

 
Toggle Footer
Top