1 Φεβ 2013
0 σχόλια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας Νομού Ηλείας.


Με την πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ όπως και των προηγούμενων που, καταδικάζονται τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε υποχρηματοδότηση, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας του Νομού Ηλείας, όπου οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα είτε να καταρτίζεται με δυσκολία ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, είτε να μην διασφαλίζεται καθόλου η 24ωρη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα:
Το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας είναι άγονο Ά ζώνης. Βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, 45 χλμ. από το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κρεστένων, 65 χλμ. από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και 75 χλμ. από το Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 780 μ. και εξυπηρετεί όλη την ορεινή Ολυμπία (το ορεινό τμήμα του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρέστενας) και χωριά της Γορτυνίας-Αρκαδίας και της ορεινής Τριφυλλίας-Μεσσηνίας - συνολικά, δηλαδή περίπου 7.000 κατοίκους, αριθμός που διπλασιάζεται τουλάχιστον από το Πάσχα έως και τον Σεπτέμβρη. Το 2012 εξυπηρέτησε 13.000 ασθενείς με εξετάσεις και συνταγογραφήσεις. Έχει 4 αγροτικά ιατρεία από τα οποία ένα (Αμυγδαλιών) είναι άγονο, ένα ιδιαίτερα απομακρυσμένο (Περιβολίων) και ένα (Καλλιθέας) που πληθυσμιακά καλύπτει περίπου 2.000 κατοίκους. Συχνά αυτά μένουν ακάλυπτα από ιατρούς. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν ένας ειδικευμένος Παθολόγος-Επιμελητής Α΄ που εκτελεί χρέη διευθυντή, ένας ειδικευμένος Παιδίατρος και 3 αγροτικοί ιατροί. Επίσης 1 νοσηλεύτρια,1 τεχνικός,2 κλητήρες και 1 καθαρίστρια. Το πρόγραμμα εφημεριών δύσκολα καλύπτεται μηνιαίως και πολλές φορές το Κέντρο Υγείας δεν εφημερεύει με αποτέλεσμα να μένει κλειστό ακόμη και 10 ημέρες το μήνα. Υπάρχει αδυναμία
κάλυψης των αγροτικών ιατρείων με εφημερεύοντα ειδικευμένο Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, ενώ τους τελευταίους 3 μήνες μετακινούν τον μοναδικό Παθολόγο που είναι και Συντονιστής Διευθυντής για εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Αντ' αυτού μετακινούν έναν Γενικό Ιατρό από άλλο Κέντρο Υγείας, τον οποίο μεταφέρουν προς και από το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας με υπηρεσιακό αυτοκίνητο του νοσοκομείου για να εφημερεύσει 2 ημέρες στο Κέντρο Υγείας.
Αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην εδώ και χρόνια υποβάθμισή των Κέντρων Υγείας της περιοχής, με ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού. Εντάσσεται στην πολιτική των περικοπών και συγχωνεύσεων των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμισή τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πυρόπληκτη περιοχή, όπου η πρόσβαση στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας είναι δύσκολη, λόγω των απομακρυσμένων χωριών και του ελλιπούς συγκοινωνιακού δικτύου. Αυτή η κατάσταση έχει τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς, τόσο για τα επείγοντα περιστατικά αφού δεν μπορεί να γίνει έγκαιρη αντιμετώπισή τους και αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση, όσο και για τους ασθενείς που κάνουν χρόνιες θεραπείες καθώς και για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Μετά από όλα αυτά, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1. Να μη γίνει καμιά απόλυση-μετακίνηση προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία.
2. Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, κ.ά.) όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλη την εβδομάδα και όλο το 24ωρο, και να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Λιάνα Κανέλλη
Σπύρος Χαλβατζής

πηγή http://iliapress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top