29 Σεπ 2013
0 σχόλια

Ανάβει σήμερα στην Ολυμπία το φως του πολιτισμού και της ειρήνης

Με επιτυχία στέφθηκε η τελική γενική πρόβα για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας χθες το μεσημέρι στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας.

Μικρή εξαίρεση είναι το γεγονός ότι, δεν κατέστη δυνατή η μεταλαμπάδευσή της ιερής φλόγας από την δάδα της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη στη δάδα του πρώτου Λαμπαδηδρόμου Γιάννη Αντωνίου, λόγω βλάβης.

   Η επίσημη τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι και θα την παρακολουθήσουν πολλές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, από χθες το μεσημέρι βρίσκεται στην Ολυμπία και ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.


Η επίσημη πρόβα

   Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της ηθοποιού Ινούς Μενεγάκη, στην οποία η ΕΟΕ ανέθεσε για μια ακόμα φορά τον ύψιστο ρόλο της Πρωθιέρειας. Ο ήλιος έριξε τις αχτίδες του και όταν η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε, το κοινό χειροκρότησε θερμά την ιερή αυτή στιγμή.

   Από τον Ναό της Ήρας, με πομπή, οι ιέρειες κατευθύνθηκαν στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου και αφού «εκτελέστηκε» η χορογραφία της τελετής, από αγόρια χορευτές στην αρχή και τις ιέρειες στην συνέχεια, την οποία επιμελήθηκε και πάλι η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, η Πρωθιέρεια έπρεπε να παραδώσει τη φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Χιονοδρόμο Γιάννη Αντωνίου για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, αφού η δάδα του, λόγω βλάβης, κενώθηκε από το ειδικό υγραέριο που χρησιμοποιείται για τη λήψη της φλόγας. Έτσι, η πρόβα ολοκληρώθηκε με την παράδοση του κλαδιού ελιάς και την ελευθέρωση ενός λευκού περιστεριού από μια νεαρή κοπέλα.

   Την τελική πρόβα παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, το μέλος της ΕΟΕ Σπύρος Ζαννιάς και ο σύμβουλος εκπαίδευσης και λειτουργίας της ΔΟΑ Διονύσης Γάγγας, ενώ δε θα μπορούσαν να λείπουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Γιάννης Καρράς και ο Κοσμήτορας της ΔΟΑ Φώτης Καϋμενάκης, που στο τέλος της πρόβας, σε μια σεμνή τελετή μέσα στην Ιερή Άλτη ευχαρίστησε την Πρωθιέρεια κ.Μενεγάκη, τη Χορογράφο κα Ιγνατίου, τις ιέρειες και τα αγόρια το Χορού για τη συμμετοχή τους στο σημαντικό γεγονός της Αφής, προσφέροντάς τους συμβολικά αναμνηστικά δώρα.

Με φωτογράφους, δημοσιογράφους

και…δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

   Ο χώρος κατακλύστηκε – όπως ήταν αναμενόμενο - και από δεκάδες διαπιστευμένους φωτογράφους και δημοσιογράφους από ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θέλησαν να καταγράψουν  τη μοναδική και εξαιρετικής σημασίας στιγμή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας από την γενική τελική πρόβα, η οποία έχει κάνει ήδη το γύρο του  κόσμου. Άλλωστε σήμερα, ημέρα της επίσημης τελετής αφής, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το τελετουργικό στον Ναό της Ήρας.

   Εξάλλου, τα μέτρα ασφαλείας στην Ολυμπία και όχι μόνο στον Αρχαιολογικό Χώρο, ήταν δρακόντεια, με τους αστυνομικούς, ένστολους και όχι μόνο, να φροντίζουν για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας των παρευρισκομένων, υπό τις οδηγίες και του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας, Ταξιάρχου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, του Διοικητή Ασφαλείας Κώστα Δίπλα αλλά και του Διοικητή της Τροχαίας Γιώργου Κωστόπουλου που είχε αναλάβει το κομμάτι των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη.

Η σημερινή τελετή

   Η σημερινή τελετή, θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι, με ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας, του Εθνικού Ύμνου της Ρωσίας και της Ελλάδας με ταυτόχρονη έπαρση των Σημαιών των δυο χωρών, ενώ θα γίνει και απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Τάξη Δόξα «Το Φως της Ολυμπίας».

   Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Σότσι 2014» Ντιμίτρι Τσερνισένκο, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος. Θα ακολουθήσει το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας και η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη θα παραδώσει στον Λαμπαδηδρόμο Γιάννη Αντωνίου την Ολυμπιακή Φλόγα για να αρχίσει έτσι το μεγάλο ταξίδι του Ιερού Φωτός σε όλη την Ελλάδα και κατόπιν στη Ρωσία.

Νάνσυ Σπυροπούλου
patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top