27 Σεπ 2013
0 σχόλια

Πλουτοπαραγωγική πηγή σε αδράνεια, τα ιαματικά λουτρά της Ηλείας

Μεγάλη συνδιάσκεψη για τον ιαματικό τουρισμό διοργανώνει ο δήμος Ζαχάρως - Προσπάθεια  να ξαναμπεί στο "κάδρο" ο Καϊάφας 

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο διαπρέπουν παραδοσιακά οι Ηλείοι και το γνωρίζουν σε τέτοιο πλάτος και  βάθος, που θα μπορούσαν να το διδάξουν και σε άλλους με μεγάλη επιτυχία, είναι το πώς μπορεί κανείς να παραλείπει κόντρα σε κάθε έννοια λογικής και αυτοσυντήρησης,  την αξιοποίηση φυσικών, ιστορικών και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, που διαθέτει ο τόπος του.

Ο νομός μας, ευνοημένος προκλητικά από την φύση, έχει στην «προίκα» του, εκτός από τις απέραντες αμμουδερές παραλίες και την οργιώδη βλάστηση, σπάνιες ιαματικές πηγές. Χαρίστηκαν και αυτές στην Ηλεία  από την φύση που έχει «φερθεί»  στον τόπο μας με περισσή γενναιοδωρία.  Ο Καιάφας, η Κυλλήνη, το Κουνουπέλι, θα έπρεπε να είναι θέρετρα ιαματικού τουρισμού, τέτοια που να αποτελούν παγκόσμιους προορισμούς.


Αντι γι αυτό όμως,  οι ιαματικές αυτές πηγές, εγκαταλειμμένες και σχεδόν έρημες, συνιστούν μια ακόμη απόδειξη της καταστροφικής και οπισθοδρομικής νοοτροπίας που χαρακτήριζε πάντοτε την στάση των   τοπικών  παραγόντων  και  της κεντρικής διοίκησης της χώρας μας. Ο ιαματικός τουρισμός, αν θεμελιώνονταν και αναπτυσσόταν σωστά, ποιοτικά και με τήρηση των σύγχρονων κανόνων του τουριστικού μάρκετινγκ, θα απέδιδε τεράστια κέρδη.

Θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τοπική οικονομία. Δυστυχώς όμως, και σε σχέση με αυτή την υπόθεση, η Ηλεία παρουσιάζει τεράστια υστέρηση. Έχει χάσει και εδώ το «τρένο». Όπως και ως προς πολλά άλλα. Τώρα,  που καλούμαστε από τις συνθήκες να ανασκουμπωθούμε και «τρέξουμε» μπροστά για να μην χαθούμε εντελώς από το χάρτη, πρέπει να επιστρατεύσουμε όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να αποβάλλουμε τις παιδικές ασθένειες και να απαιτήσουμε πρώτα από τους εαυτούς μας και ύστερα από κάθε άλλον αρμόδιο πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα, την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων με πρακτικό αντίκρισμα.

Φθάνουν τα ανέξοδα λόγια και οι φιοριτούρες. Ο δήμος Ζαχάρως, κινούμενος στο θετικό πλαίσιο που προτείνεται ανωτέρω, προσπαθεί να αναδείξει την σπουδαιότητα  της ιαματικής του Καιάφα. Ο δήμαρχος Γ. Μπαμής και ο αντιδήμαρχος  Ν.  Λαπρόπουλος, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυνατότητας που προσφέρει ο Καιάφας, προυποθέτει κάποιες ενέργειες που δεν είναι δύσκολο να γίνουν από την τοπική αυτοδιοικητική εξουσία, πρόκειται να πραγματοποιήσουν  σύντομα στην Ζαχάρω, συνδιάσκεψη με θέμα τον ιαματικό τουρισμό.  

Στην συνδιάσκεψη θα λάβουν μέρος  εκπρόσωποι  από όλες τις  λουτροπόλεις  της χώρας που ανήκουν στον σύνδεσμο δήμων με ιαματικές πηγές. Η σημαντική εκδήλωση προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα και όχι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.    Την σχετική πρόταση κατέθεσε   ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Νίκος Λαμπρόπουλος  σε ευρεία σύσκεψη για το ιαματικό τουρισμό, που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ζαχάρως Γ. Μπάμης και ο κ. Λαμπρόπουλος. Η πρόταση  έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους συμμετέχοντες.

Διαβάστε περισσότερα στο ilialive.gr                                                                            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top