30 Σεπ 2013
0 σχόλια

Γιώργος Ζάχαρης: O Ελληνας που κέρδισε 100 εκατ.$ με ένα tweet

Η ειδοποίηση του «τιτιβίσματος» στην οθόνη του smartphone τον έκανε να χαμογελάσει πλατιά. 

Ακόμα και στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών δεν είναι και τόσο συνηθισμένο μόλις ένα tweet να «πληρώνει» 100 εκατ. δολάρια. Οσο και αν ο Γιώργος Ζάχαρης είναι συνηθισμένος στην επιτυχία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν κάθε επενδυτική του κίνηση στη Silicon Valley, τη φορά αυτή είχε πετύχει το απόλυτο.

Κανείς -όσο λίγο κι αν ασχολείται με τα τεχνολογικά πράγματα- δεν περίμενε την ανακοίνωση σε ένα μόνο tweet για την έναρξη των διαδικασιών δημόσιας εγγραφής του Twitter στο Χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη μεγάλη απήχηση της διαδικτυακής υπηρεσίας microblogging.


Γεγονός που στις αρχές του 2014 υπολογίζεται να αποτυπωθεί με χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων - άλλες εκτιμήσεις εκτινάσσουν την αποτίμηση μέχρι και τα 15 δισ. δολάρια, καθώς η Γουόλ Στριτ συνεχίζει να κινείται ανοδικά, σε ιστορικά υψηλά. Τα 100 ή και περισσότερα εκατ. δολάρια από αυτά θα προσμετρηθούν στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού fund στο οποίο σύμβουλος και συνέταιρος είναι ο Γιώργος Ζάχαρης. Ηδη από το 2006 και προτού το Twitter βγει στον αέρα του ψηφιακού σύμπαντος, είχε επενδύσει 250.000 δολάρια, αποκτώντας το 1% ενός άγνωστου ακόμα τότε startup.

Οι πρώιμες επενδύσεις σε τεχνολογικά startups είναι η ειδικότητα του 48χρονου, που έχει εδραιώσει τη φήμη του στη Silicon Valley της Καλιφόρνια. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι στο Twitter των 140 χαρακτήρων ανά μήνυμα έκανε την τοποθέτησή του μόλις στον πρώτο γύρο αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Και όλα αυτά από τον γιο ενός Ελληνα μετανάστη που το 1950 άφησε πίσω του το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, αναζητώντας όπως και πολλές χιλιάδες άλλοι μια καλύτερη ζωή, μακριά από τη ρημαγμένη Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος έφτασε στη Νέα Υόρκη, αφού σταμάτησε πρώτα στη Νήσο Ελις, όπως και πολλά εκατομμύρια άλλοι μετανάστες από κάθε γωνιά της Γης.

Εκεί, στην καταγραφή των στοιχείων του, κάποιος Αμερικανός υπάλληλος βρήκε προφανώς δυσνόητο το Ζαχαρόπουλος. Το επίθετό του κόπηκε σε Ζάχαρης («εύχομαι να μην το είχαν κάνει», λέει σήμερα ο Γιώργος) και το όνομά του έγινε Τζέιμς. Ουσιαστικά με νέα ταυτότητα και πολλές ελπίδες, ο Τζέιμς Ζάχαρης εγκαταστάθηκε στην Αστόρια. Εργάστηκε σκληρά ως ηλεκτρολόγος για να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένειά του.

protothema.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο iliaoikonomia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top