29 Οκτ 2013
0 σχόλια

Παρράσιο Πολιτιστικό πάρκο σε κομβικό γεωγραφικό σημείο μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας!

To πρώτο… λιθαράκι επιχείρησαν να βάλουν χθες το μεσημέρι στην Ανδρίτσαινα οι εκπρόσωποι του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας.

 Την εκδήλωση παρουσίασαν οι κ.κ. Δημήτριος Μπίστης, Φώτης Ζώης και Άγγελος Δενδρινός, με σκοπό να ενημερώσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τη δημιουργία του Πάρκου, προκειμένουν να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό του και στην ενεργοποίησή του, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για τη διεθνή προβολή και την τοπική ανάπτυξη.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η πρόταση «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Λύκαιον Όρος και της υλοποίησης του Προγράμματος για την επιφανειακή έρευνα της περιοχής μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αρχαιολόγων.


Το μεγάλο διεθνές διεπιστημονικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004 και παραμένει σε εξέλιξη, έχοντας φέρει μαζί του αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, γεωλόγους, ιστορικούς, δασολόγους κ.ά. με στόχο να μελετηθεί και να προστατευθεί το Ιερό του Διός στο Λύκαιο μέσω επιστημονικών ανασκαφών. Η πρόταση ίδρυσης του Παρράσιου Πάρκου αποτελεί το πρώτο δείγμα των στόχων του προγράμματος.

Η έκταση που καταλαμβάνει το Παρράσιο Πάρκο είναι περίπου 500.000 στρέμματα και περιλαμβάνει περιοχές της Δυτικής Αρκαδίας, της Νοτιοανατολικής Ηλείας και της Βορειοανατολικής Μεσσηνίας.

Συνεπώς απαιτεί την αρμονική συνεργασία των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για τη θεσμοθέτησή του, καθώς και το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τοπικών και κεντρικών.

Η δημιουργία του Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τους συντελεστές της εκδήλωσης, είναι καινοτόμα ιδέα, η οποία συνδυάζει τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας με την προστασία της φύσης, μέσα από την ενθάρρυνση των κατοίκων να συμμετάσχουν ενεργά ακολουθώντας το τρίπτυχο Τοπική ταυτότητα, Κοινωνία, Σχεδιασμός.

Άλλωστε, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι η επιτυχία του Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξαρτάται από τη συμμετοχή των ατόμων και των κοινοτήτων της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Πελοπόννησος, που κουβαλά πλούσια ιστορία και μυθολογία χιλιετιών.

To Παρράσιο Πάρκο είναι όραμα του Ντέιβιντ Ρομάνο και της Μαίρης Βογιατζή και ξανάρθε στην επιφάνεια όσο η Deepgreece άρχισε να «ξεσκονίζει» την ιστορία της Αρκαδίας για το ντοκιμαντέρ Μystagogea με την αμέριστη πάντα στήριξη των κ.κ. Μπίστη, Δεδρινού και Ζώη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηλείας, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Η κα Γεωργοπούλου δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση και αφού συνεχάρη τους πρωτεργάτες, τόνισε πως το κόμμα της (ΣΥΡΙΖΑ) θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.

 Η κα Αυγερινοπούλου επεσήμανε την ιστορική σημασία του πάρκου καθώς και τον επιστημονικό χαρακτήρα του προγράμματος, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει και η Πολιτεία να συμβάλει στην υλοποίησή του.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Γ. Γεωργιόπουλος ευχήθηκε την υλοποίηση του Πάρκου, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το πώς θα διαχωριστούν δημόσιες εκτάσεις με βάση την πρόταση.

Ο κ. Φώτης Ζώης δήλωσε στο patrisnews.com: «Είμαστε ευχαριστημένοι που γέμισε η αίθουσα και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αρκετά πράγματα και να εξηγήσουμε ότι μιλάμε για κάτι κοινό. Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε τοπικιστικές έριδες. Φεύγουμε με θετική εντύπωση και ψυχολογία».

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκδηλώσεις σε Μεσσηνία και Αρκαδία.

*Παρρασία: Στην αρχαιότητα η Παρρασία θεωρούνταν η αρχαιότερη περιοχή της Ελλάδας και προϋπήρχε των μεταγενέστερων περιφερειακών διαιρέσεων της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Στους κατοίκους της Παρρασίας αναφέρεται στον Όμηρο (Ιλιάδα, Ραψωδία Β) ότι δοθηκαν πλοία για  να συμμετάσχουν στον Τρωικό πόλεμο.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Πηγή patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top