29 Οκτ 2013
0 σχόλια

Πήραν πίσω το φόρο για τις στάνες και τα θερμοκήπια

Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις - Είχε προηγηθεί ερώτηση 22 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την «άδικη φορολόγηση των αγροτών»

Σε διευκρίνιση σχετικά με τη φορολόγηση βοηθητικών χώρων σε αγροτική γη προχώρησε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών, λίγη ώρα μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην οποία χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση της αγροτικής γης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο Οικονομικών «στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».


Νωρίτερα, είχαν κατατεθεί ερώτηση 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντας «άδικες» τις προωθούμενες διατάξεις που «εμποδίζουν την επανεκκίνηση της αγροτικής  οικονομίας». Πρότειναν δε εννέα συγκεκριμένες αλλαγές ώστε τα προωθούμενα μέτρα να μην είναι «άδικα και αβάσταχτα».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Δόθηκε  για διαβούλευση το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και οι  συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες.
Βασικός συντελεστής φορολόγησης  για τα αγροτεμάχια ορίζεται το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο  φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του αγροτεμαχίου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και από τη θέση του σε σχέση με τις οδούς.
Εάν υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο, ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5. Ακόμη, ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω.
Με δεδομένο ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνση τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική,  γι αυτό κατατίθενται οι παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις:

1)   Φορολόγηση Αγροτικού σπιτιού  στο χωριό

Το αγροτόσπιτο στο χωριό δεν πρέπει να φορολογείται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Οι πραγματικές τιμές  είναι πολύ διαφορετικές. Ένα σπίτι μονοκατοικία 130 τ.μ., σε οικόπεδο 1050 τ.μ., πάνω σε δρόμο (Εθνική Οδό) στο Μαυροβούνιο Πέλλας,  δεν πωλείται εδώ και 5 χρόνια,  30.000 ευρώ.
Οικόπεδο 1.000 τ.μ. πουλήθηκε 5.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι και ο αγρότης στο χωριό και ο πολίτης στην Αθήνα πληρώνουν τα ίδια χρήματα για την έκδοση άδειας οικοδομής, τα οικόπεδα και τα σπίτια στην Αθήνα έχουν πολλαπλάσια αξία από τις κατοικίες των αγροτών στα χωριά.
Με δεδομένο δε ότι για τα αγροτικά μηχανήματα απαιτούνται αυλή και αποθήκες, δεν πρέπει να φορολογούνται τα 1000 τ.μ. οικόπεδο, διότι δόθηκε από το κράτος ακριβώς επειδή είναι αναγκαίος και απαραίτητος χώρος για τον αγρότη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top