28 Οκτ 2013
0 σχόλια

Ηλεία: O πλέον εύφλεκτος και καταπονημένος νομός της χώρας

Εντυπωσιακά τα στοιχεία μελέτης του ΕΘΙΑΓΕ για τις επιδράσεις των πυρκαγιών στην Ελλάδα σε μια 25ετία

* Μηδαμινές οι απώλειες φέτος αλλά η «βόμβα» που λέγεται βιομάζα παραμένει στα δάση του νομού και απειλεί…

Μπορεί η φετινή αντιπυρική περίοδος στην πολύπαθη Ηλεία να κλείνει σε λίγες μέρες με σχετικά καλές επιδόσεις στον τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, όμως ο νομός μας, δυστυχώς, παραμένει διαχρονικά πρώτος με διαφορά αλλά και ιδιαίτερα επιρρεπής σε φωτιές, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα 25 χρόνων, η Ηλεία κατέχει το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας (και μάλιστα με διαφορά) στις καταστροφές από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΔΠ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).


                                           Του Χρήστου Βορλόκα
Με βάση τη μελέτη αυτή, ο νομός Ηλείας, ως προς τις μέσες ετήσιες καμένες εκτάσεις, εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη τιμή (49.039 στρέμματα ανά έτος), η οποία απέχει αρκετά από τους αμέσως επόμενους Νομούς Αττικής (29.286 στρέμματα), Λάρισας (27.358 στρέμματα) και Εύβοιας (27.351 στρέμματα).

Συγκεκριμένα, μέσα σε 25 χρόνια στην Ηλεία κάηκαν 1.275.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, ενώ το ποσοστό καταπόνησης που καταγράφεται συνολικά για το νομό μας στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 48,6% (ακολουθούν αρκετά πίσω η Χίος (36,4%) και η Σάμος(33,8%).

Η μελέτη αφορά την 25ετία από 1983 έως 2008, συμπεριλαμβάνοντας και τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 που εκτός από καμένη γη άφησαν πίσω τους και δεκάδες νεκρούς, συγκλονίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και βαρύτατες απώλειες σε κατοικίες, επιχειρήσεις και ζωικό κεφάλαιο. Σαράντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο το 2007 στην Ηλεία, ενώ υπήρξαν και άλλες θανατηφόρες πυρκαγιές, όπως αυτή του 1990 στην Παλαιοβαρβάσαινα που κάηκαν ζωντανοί δύο Ηλείοι δασοπυροσβέστες.

Το 10% των καταστροφών της χώρας στην Ηλεία…
Λάθος οι επιλογές της πολιτείας για τα δάση…
Έλλειψη δασικής διαχείρισης και απροσεξία καλλιεργητών

Διαβάστε πιο αναλυτικά εδώ: www.eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top