28 Φεβ 2014
0 σχόλια

ΗΛΕΙΑ: Ικανοποιητικός ο φετινός απολογισμός για το κυνήγι

Με ικανοποιητικό απολογισμό, κυρίως όσον αφορά τα ενδημικά θηράματα, αλλά και …περιπέτειες σχετικά με τη ρυθμιστική για το κυνήγι, ολοκληρώνεται σήμερα η κυνηγετική περίοδος 2013-14.

Κορυφαίο κυνήγι για πολλούς λάτρεις του είδους στην Ηλεία είναι το αγριογούρουνο, το οποίο όμως εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για θανατηφόρα περιστατικά , τα οποία δυστυχώς δεν έλειψαν από άλλες περιοχές της χώρας…


Αλλά και το …έτερο τριχωτό που είναι ο λαγός, είχε πληθυσμούς σε ικανοποιητικά επίπεδα σε διάφορες περιοχές του νομού, αν και τον «αποδεκατίζουν» τα επιβλαβή αλλά και η λαθροθηρία. Όσον αφορά τα αποδημητικά πτηνά, με εξαίρεση τα τρυγόνια που εμφανίστηκαν σε λίγες μόνο περιπτώσεις, τα υπόλοιπα και κυρίως οι μπεκάτσες, τσίχλες κλπ. , παρουσιάστηκαν σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

«Ήταν μια πολύ καλή χρονιά και οι κυνηγοί στην πλειοψηφία τους έμειναν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως όσον αφορά την ασφάλεια των κυνηγών φέτος είχαμε αρκετά τραγικά περιστατικά στη χώρα μας, κυρίως όσον αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της θήρας» ανάφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος.

Οι άδειες

Ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα τις κυνηγετικές οργανώσεις κατά τη φετινή περίοδο, ήταν η έκδοση των αδειών και οι μειώσεις που υπήρξαν λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε και το κυνήγι.«Υπήρξε πράγματι μια μείωση στο αριθμό των αδειών, που στο δικό μας το σύλλογο ανήλθε στις 150 περίπου λιγότερες από πέρυσι.

Αυτό οφείλεται στην οικονομική ανέχεια αλλά και στην έκδοση αδειών εκτός συλλόγου, όπου όμως για 5 ευρώ λιγότερα , προκαλείται δυσχέρεια στο σημαντικό έργο των οργανώσεων» είπε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αμαλιάδας κ. Κώστας Μουσάς.

Στο ζήτημα των αδειών να σημειωθεί ότι υπήρξαν και σύλλογοι που παρουσίασαν σταθερή έκδοση κατά την περίοδο που τελειώνει (λ.χ. Πύργος και Ζαχάρω). Στο εξής εξάλλου οι κυνηγετικές οργανώσεις θα ρίξουν το βάρος τους στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, αλλά και στον εμπλουτισμό της φύσης με απελευθερώσεις θηραμάτων, σπορές, ενίσχυση τροφής κ.α.

«Ο σύλλογός μετά τη λήξη του κυνηγιού έχει σαν προτεραιότητα την πάταξη της λαθροθηρίας , καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος με θηράματα, δεντροφυτεύσεις και άλλες δράσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως κ. Χρήστος Πλιάγκος. Να σημειωθεί ότι από κυνηγετικούς συλλόγους της Ηλείας προγραμματίζονται και δραστηριότητες εκτός κυνηγιού, όπως εθελοντική αιμοδοσία, πυροπροστασία και πυρόσβεση κ.α.

Κώστας Αντωνόπουλος
protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top