28 Μαρ 2014
0 σχόλια

Η Υπέρ-Τροφή που καλλιεργείται και στην Ηλεία

Goji berry : Από το 2010 αναπτύσσεται  σε περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πύργου

Στροφή  180ο επεχείρησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Βασίλης Γιαννόπουλος , εκχερσώνοντας δυο στρέμματα ελαιώνα για να φυτέψει ένα πολλά υποσχόμενο, αλλά άγνωστο στην Ηλεία ,ως καλλιέργεια, φυτό το Goji berrie.

Και από ότι όλα δείχνουν δεν έχει κανένα λόγο να μετανιώνει για αυτή του την επιλογή!


Σ’ αυτή την απόφαση τον οδήγησε η πολύ χαμηλή τιμή του λαδιού και η αναγκαιότητα να εξασφαλίσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα για την οικογένειά του. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ίδιος δεν διέθετε κλήρο και αγόρασε στην περιοχή Αγίου Γεωργίου στον Πύργο κάποια στρέμματα ελαιώνα ( με δάνειο που ακόμα αποπληρώνει).

Ήταν επίσης καθοριστικός παράγοντας η διάθεσή του να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του μετά την πρωινή του βάρδια ( δουλεύει ως δημόσιος υπάλληλος) και η συνεχής αναζήτηση ( μέσω ιντερνέτ) νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν αυτού του είδους οι καλλιέργειες.

Ψάχνοντας λοιπόν βρέθηκε στη βόρεια Ελλάδα, είδε το φυτό και τις αποδόσεις του και εγκατέστησε δοκιμαστικά, στο δικό του χωράφι μια «μίνι» καλλιέργεια.  

Παρακολουθώντας επί ένα χρόνο τον κύκλο της παραγωγής, είδε πως τα φυτά προσαρμόζονται τέλεια και αποδίδουν και στα μέρη μας. Και έτσι συνέχισε φυτεύοντας με Goji berrie και τα υπόλοιπα δυο στρέμματα της  γης του.

Τι είναι όμως και τι ιδιότητες έχει το Goji berrie;
Είναι φυλλοβόλο πολυετές φυτό με εύκολη ανάπτυξη, καλλιεργείται και στην Ελλάδα και  το ύψος του κυμαίνεται από 1 έως 5 μέτρα και το πλάτος του αγγίζει τα 50εκ.

Ο καρπός του Goji

•περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.

•περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
Ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος ως παραγωγός, που διακινεί ο ίδιος το προϊόν του, στο εμπόριο ( καταστήματα τροφίμων, ξενοδοχεία κλπ) επιμένει ότι η καλλιέργεια τους πρέπει να γίνεται σε λίγα στρέμματα γιατί το δύσκολο είναι η συγκομιδή τους

Δ. Διαμαντοπούλου
Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top