29 Απρ 2014
0 σχόλια

Εντός του 2014 η αποκατάσταση του στεγάστρου στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Απάντηση του Υπουργείου στην Δ. Αυγερινοπούλου

Στην άμεση αποκατάσταση του στεγάστρου του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα θα προχωρήσει το Υπουργείου Πολιτισμού.

Την Απάντηση αυτή απέστειλε στις 11 Απριλίου, ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Ανδριανός σε σχετική Ερώτηση της Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου σχετικά με τις φθορές που πιθανώς υφίσταται ο Ναός λόγω των κλιματικών αλλαγών.


Στο έγγραφο προς τη Βουλευτή επισημαίνεται ότι ευλόγως , το στέγαστρο παρουσιάζει φθορές, δεδομένου ότι τοποθετήθηκε αρχικά το 1987 και ότι η Επιτροπή Συντήρησης Ναού Επικουρίου Απόλλωνος που έχει την επίβλεψη του αναστηλωτικού έργου και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν εξασφαλίσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ (2007-2013) προκειμένου αυτό να αποκατασταθεί. Σύμφωνα μάλιστα, με την Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2014.

Στην ίδια Απάντηση επισημαίνεται ότι από το 1987, οπότε τοποθετήθηκε το στέγαστρο από υλικά υψηλής τεχνολογίας, η εγκατάσταση αντισεισμικού ικριώματος και συστήματος αντικεραυνικής προστασίας, καθώς και η κατασκευή συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων, έχει ανακοπεί σε ικανοποιητικό βαθμό η ταχύτητα φθοράς του μνημείου, καθώς θωρακίζεται αρκετά από πιθανές καταρρεύσεις και άλλων ειδών φθορές που προκαλούνται στο Μνημείο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη θέση που αυτό βρίσκεται.

Να σημειώσουμε ότι η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με την πιο πρόσφατη Ερώτησή της για το Μνημείο, ζητούσε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα που να θωρακίζουν το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι ανυπολόγιστης Ιστορικής αξίας, από τις έντονες διαφορές θερμοκρασίας που συχνά παρατηρούνται στην περιοχή μέσα στην ίδια μέρα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Η Βουλευτής Ηλείας με πλειάδα ερωτήσεων έχει ζητήσει να στελεχωθούν άμεσα οι ομάδες των ειδικών που εργάζονται για την αναστήλωση του Ναού, ενώ με επιστολές της προς την UNESCO έχει τονίσει ότι πρέπει να επιστραφούν άμεσα τα τμήματα του μνημείου που έχουν αφαιρεθεί στο παρελθόν και βρίσκονται σήμερα σε ξένα μουσεία.

Με πληροφορίες από το: odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top