28 Μαΐ 2014
0 σχόλια

ΗΛΕΙΑ: Να αντιστραφεί το κλίμα της φτώχειας και ερήμωσης!

Την αντιστροφή της εικόνας της ερήμωσης, του μαρασμού αλλά και της πλήρης εγκατάλειψης, προσδοκούν οι κάτοικοι της υπαίθρου στην Ηλεία, κάτι που όμως αυτή τη στιγμή φαντάζει από πολύ δύσκολο έως αδύνατο!

Το πρόβλημα της ερήμωσης είναι περισσότερο έντονο στις ορεινές περιοχές του νομού, όπου κωμοπόλεις και χωριά συρρικνώθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό, σε σχέση με λίγες δεκαετίες πριν.


Στις περιοχές αυτές οι νέες δημοτικές αρχές, οι οποίες επί το πλείστον εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, είναι ανάγκη να δώσουν προτεραιότητα αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πλέον μόνο λιγοστοί ηλικιωμένοι επιβιώνουν εκεί , με τις πενιχρές συντάξεις τους.

Εφόσον οι επικεφαλής των δήμων κατά την πενταετία που είναι η θητεία τους, δεν μπορέσουν να ανακόψουν το συνεχές ρεύμα της φυγής και των ελάχιστων νέων που απέμειναν, τότε την επόμενη δεκαετία τα περισσότερα χωριά θα έχουν μετατραπεί σε πραγματικά «φαντάσματα»!

Τα προβλήματα

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της Ηλείας είναι η ανεργία, η οποία επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση.

Για τους νέους είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά, ακόμη και στα λιγοστά στρέμματα που διαθέτουν,   αφού είναι ασύμφορα για να καλλιεργηθούν και να αποφέρουν εισόδημα.

«Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες ώστε να μπορέσει ένας νέος να βρει δουλειά για να ζήσει και πόσο περισσότερο για να δημιουργήσει οικογένεια. Από όλους τους φορείς θα πρέπει να καταπολεμηθεί η ανεργία, όχι με ημίμετρα αλλά με πραγματικές θέσεις εργασίας που θα εξασφαλίσουν την παραμονή των νέων στις περιοχές τους» ανάφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Γιώργος Πολυτσόπουλος.

Όμως και η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από της πολιτεία, πράγμα που οδηγεί σε αδιέξοδο όσους ασχολούνται με αυτήν. «Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία αποτελεί ένα διέξοδο για τις ορεινές περιοχές, αλλά εφόσον δεν στηριχτούν οι παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν τελικά να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους» τόνισε ο κ. Ηλίας Μιχαλακόπουλος.

Οι υποδομές

Η απουσία των απαραίτητων υποδομών εξάλλου, όπως είναι οι δρόμοι πρόσβασης, τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αγροτικός εξηλεκτρισμός κλπ., έρχεται να συμπληρώσει τη μακριά λίστα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες κάτοικοι στις περιοχές αυτές.

«Η αγροτική οδοποιία αποτελεί για εμάς ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο κάθε χρόνο επανέρχεται στην επικαιρότητα και δυσκολεύει αφάνταστα τις καθημερινές μας δραστηριότητες» δήλωσε ο κ. Σωκράτης Χαλίμος.

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και η κατάργηση και η απομάκρυνση βασικών υπηρεσιών , με αποκορύφωμα την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων, που καθιστούν προβληματική έως επικίνδυνη την παραμονή κυρίως των ηλικιωμένων στις μειονεκτικές αυτές περιοχές.

Πολλά ακόμη προβλήματα και δυσχέρειες αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί πλέον κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, για τα οποία οι τοπικοί φορείς με τη συνδρομή της περιφέρειας αλλά και της κεντρικής εξουσίας, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να αντιστραφεί τελικά το δυσμενές κλίμα που παρατηρείται εκεί.

«Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ενδιαφέρον για τις περιοχές που έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά τη ζωντάνια και τη χαμένη αίγλη τους» υπογράμμισε ο κ. Δημ. Πάπαρης.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top