23 Ιουλ 2014
0 σχόλια

Άρθρο-πρόκληση του BBC: «Πόσοι ελληνικοί θρύλοι είναι αληθινοί;»

Ο καθηγητής της Οξφόρδης Armand d'Angour σε ένα εξαιρετικά προκλητικό και γεμάτο αυθαίρετες υποθέσεις κείμενο θέτει μια σειρά ερωτημάτων και επιχειρεί να αποσαφηνίσει (δίχως ιδιαίτερη επιτυχία και με πολλές ιστορικές ασάφειες) τι από όλα αυτά για τα οποία θαυμάζουμε τους Αρχαίους Έλληνες είναι αληθινό, σε ένα κείμενο που ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις.


Στο κείμενό του στην ιστοσελίδα του BBC, ο Βρετανός ιστορικός -που προφανώς δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις κλοπές του Έλγιν και την κακοποίηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τους συμπατριώτες του-, αμφισβητεί όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, προσπαθώντας να ξαναγράψει την ιστορία.

Υπήρξε πραγματικά ένας Δούρειος Ίππος;

Ο Όμηρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας. Υπήρχε όμως;

Ήταν ένας ο εφευρέτης του ελληνικού αλφαβήτου;

Μήπως ο Πυθαγόρας είχε εφεύρει άλλο θεώρημα και όχι το πυθαγόρειο θεώρημα; Ή μήπως αντέγραψε την εργασία του από κάποιον άλλο;

Τι έκανε τους Έλληνες να εφεύρουν τα χρήματα; Ήταν το εμπόριο ή η «ψυχή» τους;

Πόσο Σπαρτιάτες ήταν Σπαρτιάτες;

Τι ώθησε τον Σωκράτη να θέλει να γίνει φιλόσοφος;

Ποια ήταν τα μυστικά των ελληνικών μυστηριακών λατρειών;

Πόσο σπουδαίος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος;

Ίσως θα ήταν σκοπιμότερο ο Βρετανός να μας απαντήσει πρώτα στο καίριο ερώτημα γιατί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένουν μακριά από τον τόπο στον οποίο θα έπρεπε να εκτίθενται, στο εξαιρετικό νέο Μουσείο της Ακρόπολης, και μετά να... προβληματιστεί για την ελληνική ιστορία.

Δείτε το αναλυτικά στο: newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top