28 Ιουλ 2014
0 σχόλια

Πλουτοχώρι Ηλείας: Άλλος έχει τη χάρη κι άλλος τ’όνομα

Πιο ακρίτες κι από ακρίτες νιώθουν οι κάτοικοι στο ορεινό Πλουτοχώρι μόλις 12 χλμ από την έδρα του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κι αυτό γιατί, είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ηλεία που δεν διαθέτει γραμμή σύνδεσης  στο διαδίκτυο αποτέλεσμα ακόμη και η απόκτηση υπολογιστή, για τους κατοίκους της περιοχής, να είναι άφθαστο όνειρο!


Για τον λόγο αυτό συνελέγησαν ήδη υπογραφές με στόχο να διαβιβαστεί το αίτημά τους και να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός για το τεχνολογικό επίτευγμα που ετεροχρονισμένα θα έρθει στην πόρτα τους!

Και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το αίτημά τους αν αναλογιστεί κανείς πως οι έφηβοι και οι νεολαίοι της περιοχής ούτε ξέρουν ούτε και μπορούν να διαχειριστούν το διαδίκτυο που αποτελεί πια εργαλείο ζωής για εκατομμύρια πολίτες αυτού του πλανήτη!

Στα σχολεία σήμερα το ίντερνετ είναι μέρος της διδασκαλίας των μαθητών και μέσω έρευνας για τις εργασίες τους ! Κι αν αυτό δε σας λέει κάτι τότε αναλογιστείτε ότι ακριτικοί νησιωτικοί όγκοι της χώρας έχουν άριστο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και παροχές υπηρεσιών και το Πλουτοχωρι-στην καρδιά της επαρχίας Ολυμπίας …αγνοεί την ύπαρξη του!

Η συνένωση κι εδώ θα φέρει την πολυπόθητη λύση, αφού κατά τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Πλουτοχωριου, τους ζητήθηκε η τηλεπικοινωνιακή ένωση με όμορες κοινότητες και ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις με τα διαμερίσματα Διασέλλων και Φρίξας.

Πλούσιο μόνο στα λόγια…

Έτσι το περιέγραψαν το χωριό τους και ειδικά την προέλευση της ονομασίας του οι κάτοικοι του Πλουτοχωρίου. Είμαστε σε έναν τόπο πλούσιο …απλά κι αυτό έμεινε στα λόγια μας είπε ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος που θυμάται ακόμη την άτακτη μετακίνηση του πληθυσμού τριών χωριών το 1965 σε πιο στέρεα εδάφη της περιοχής μετά τον τότε καταστροφικό σεισμό.

Κι ήταν μόλις πριν τριανταεννέα  χρόνια πριν που στήθηκε το Πλουτοχωρι στη σημερινή του θέση! Κάτοικοι από τους οικισμούς Κουτσοχέρας –της επαρχίας Ολυμπίας- Παπαδούς και Σκάλας τοποθετήθηκαν εκεί και έδωσαν στην εκκλησία τους το όνομα της Αγίας Τριάδας για να τους θυμίζει ότι κάποτε έδωσαν τα χέρια για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Το οξύμωρο είναι ότι η ενορία του Πλουτοχωρίου έχει χηρέψει ιερέως λόγω συνταξιοδότησής του και οι κάτοικοι του χωριού  εκκλησιάζονται κάθε δεκαπενθήμερο …εκτός απροόπτου!

Εκτός και μεταβούν σε γειτονικές ενορίες της Σκιλλουντίας ή της Φρίξας, περίπου οχτώ χιλιόμετρα μακριά! Τόσος μάλιστα είναι ο καημός των κατοίκων του χωριού για έναν δικό τους ιερέα που προτάθηκε σε νεαρής ηλικίας κατοίκους του χωριού να εκπαιδευτούν στο πλευρό των υπάρχοντων ιερέων της περιοχής για να ακολουθήσουν την ιερατική ως επιλεγμένο πια επάγγελμα! Αλλά οι νέοι δεν ανταποκρίθηκαν γιατί ιερέας δεν γίνεται κανείς εύκολα…

Χωρίς σχολείο και αγροτικό ιατρείο

Ο Αλφειός αγρίεψε

Διαρρήξεις και δολιοφθορές

Εύφορη γη

Από την Μαρία Χρυσικοπούλου
Διάβασε αναλυτικά το άρθρο εδώ: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top