24 Αυγ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Εκατοντάδες πιστοί και φέτος στo Σεπετό

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και φέτος στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού στη Δ.Ε. Αλιφείρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη θρησκευτική πανήγυρη της Μονής.

Εκατοντάδες πιστοί αψήφησαν το οδικό δίκτυο και τη δυσκολία προσέγγισης στην απόκρημνη μονή και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία το βράδυ της Παρασκευής, προσκυνώντας και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.


Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα, και λίγο μετά τις 9:30 κορυφώθηκε, καθώς η Μονή γέμισε ασφυκτικά.

Μικροί και μεγάλοι, νεαροί και ηλικιωμένοι, άναψαν ένα κερί και στη συνέχεια ανέβηκαν τα σκαλιά για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Σεπετιώτισσας.

Η Μονή Σεπετού, κτισμένη από τον 11ο αιώνα μ.Χ., αποτελεί διάσημο μεσαιωνικό μνημείο και παράλληλα ιερό προσκύνημα εκατοντάδων χριστιανών.

Oι ερμηνείες για την ονομασία της Μονής ποικίλλουν. Σύμφωνα με μια εκδοχή το Σεπετό προέρχεται από της φράση «σε πετώ» που είπε μια πιστή γυναίκα καθώς πέταγε το παιδί της, ταμένο στη Παναγία, από το παράθυρο της Εκκλησίας, το οποίο και σώθηκε.

Μια άλλη ερμηνεία το συνδέει με το σλαβικό SOPOT, που σημαίνει κρουνός, καταρράκτης, αφού στους πρόποδές του ρέει ο ποταμός Τρίτωνας με το γνωστό καταρράκτη του.

Η Μονή ιδρύθηκε το 1150 μ.Χ. και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τη περίοδο του Βυζαντίου αλλά και της Φραγκοκρατίας. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή αναδείχτηκε σε κέντρο ιστορικών αποφάσεων για τους σκλαβωμένους Έλληνες.

Στην εικόνα της Παναγίας πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έδωσαν τον όρκο «Λευτεριά ή Θάνατος», ανάμεσά τους και ο πρωτοφιλικός Αλέξης Οικονόμου.

Στις 23 Αυγούστου 1915, ημέρα που πανηγυρίζει η Μονή, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, που αποτέφρωσε το ναό και τα κειμήλια. Μόνο η εικόνα της Παναγιάς της Σεπετιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, σώθηκε από τις φλόγες.

Η Μονή ανακαινίστηκε μετά τη πυρκαγιά και πήρε τη σημερινή της μορφή. Στους θησαυρούς της Μονής περιλαμβάνονται πολλές ακόμα αξιόλογες εικόνες, που κοσμούν το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος - patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top