31 Οκτ 2014
0 σχόλια

Καφετέριες, μπαρ και ψητοπωλεία το 61% των νέων επιχειρήσεων στην Ηλεία

Μόλις το 9% αφορούν στη μεταποίηση και το 2% τον τουρισμό

Τον εύκολο αλλά και ταυτόχρονα επισφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη φαίνεται πως έχουν πάρει στην Ηλεία

 καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, από τις 2.060 επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή στο Επιμελητήριο του Νομού την τελευταία τετραετία, περισσότερες από τις μισές αφορούν παροχή υπηρεσιών και ούτε μία δεν δραστηριοποιείται στις εξαγωγές, τομέα τόσο καθοριστικό για την έξοδο από την κρίση.


Καφετέριες, μπαρ, ψητοπωλεία, ταβέρνες, κομμωτήρια, και άλλες μη παραγωγικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αποτελούν το εξωφρενικό ποσοστό του 61% των νέων εγγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας, μέσα στα σκληρά χρόνια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Πιο αναλυτικά η έρευνα της τοπικής εφημερίδας «Πρωινή», που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ilialive.gr, κατέγραψε ότι κατά το διάστημα από 1-1-2010 μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 24-10-2014 στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας εγγράφηκαν συνολικά 2.060 νέες επιχειρήσεις.

Από αυτές οι 1.254, δηλαδή ποσοστό 61%, αφορούν στην παροχή υπηρεσιών, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι καφετέριες και επιχειρήσεις εστίασης. Μόλις το 9% των νέων επιχειρήσεων (συνολικά 185) αφορούν στη μεταποίηση, κλάδο που περιλαμβάνει και την σχεδόν εξανεμισμένη βιομηχανική παραγωγή της Ηλείας.

Οι εγγραφές επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ένα θεωρητικά δυναμικό επιχειρηματικό πεδίο για το νομό, είναι μόνο 41, καλύπτοντας μόλις το 2%.

Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Επιμελητήριο είναι καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) και ταξιδιωτικά γραφεία.

Διάβασε περισσότερα στο: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top