21 Οκτ 2014
0 σχόλια

Τα «Ηλειακά Ελγίνεια»

Στον απόηχο της επίσκεψης της συζύγου του Τζορτζ Κλούνει, δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν, για την υπόθεση των Ελγινείων μαρμάρων, 

η «Πρωινή» βρήκε την ευκαιρία χθες να δημοσιοποιήσει το μείζον ζήτημα των «Ηλειακών Ελγινείων», των γλυπτών του Επικούριου Απόλλωνα που εκλάπησαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τους Άγγλους.


Με την αποκαλυπτική συνέντευξη του Βύρωνα Πολύδωρα, ενός εκ των διακεκριμένων Ηλείων που έχουν αγωνιστεί επί σειράν ετών για την ανάδειξη του ναού, βγήκαν πολλά πράγματα στην επιφάνεια.

Σημαντικότερο θεωρούμε την υπόθεση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της ορεινής επαρχίας Ολυμπίας, εν είδει  αρχαιολογικού πάρκου.

Κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αφού ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα βρίσκονται εντός ενός κατάλληλου δικτύου σύνδεσης μεταξύ τους.

Για περιοχές όπως η ορεινή Ολυμπία, ο αρχαιολογικός τουρισμός σε συνδυασμό με το φυσικό ενδιαφέρον του τοπίου, είναι μια από τις λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στο ζωντάνεμα των χωριών, τα οποία σήμερα, μετά και τις πυρκαγιές, φθίνουν.

Αλλά όπως ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας ομολογεί,  «υπάρχει παγερή αδιαφορία για την ενότητα του αρχαιολογικού τοπίου».

Και δυστυχώς, αυτή την αδιαφορία την «λούζονται» οι κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top