24 Νοε 2014
0 σχόλια

Τρέχουν και δε …φτάνουν οι δήμοι για τα βοσκοτόπια!

ΒΟΣΚΟΣ
«Φωτιές» άναψε στους δήμους και της Ηλείας το «κούρεμα» κατά 40% τουλάχιστον των επιλέξιμων βοσκοτόπων,

 καθώς πλέον υποχρεούνται να βρουν τις απαραίτητες εκτάσεις προκειμένου να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι μέρος ή ακόμη και το σύνολο των επιδοτήσεών τους!


Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο σοβαρό απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς στη χώρα μας η κτηνοτροφία απορροφά το 20% των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων, που υπολογίζεται σε 400-420 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση και ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων κινδυνεύει να χαθεί.

Μετά και τη μεγάλη συρρίκνωση των βοσκότοπων, αφού πλέον βάσει της Ε.Ε. δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι δασικές εκτάσεις, το «μπαλάκι» ρίχνεται στους δήμους στους οποίους ανήκουν οι εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να λάβουν την ενιαία ενίσχυση.

Έτσι οι αρμόδιοι των δήμων που έχουν κτηνοτροφία τρέχουν και δε ...φτάνουν προκειμένου να διανέμουν έτσι τις συγκεκριμένες εκτάσεις, ώστε και να μην χαθούν οι επιδοτήσεις αλλά και να υπάρξουν όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες στην εξισωτική αποζημίωση, κάτι που όμως φαντάζει πολύ δύσκολο για την πλειοψηφία των παραγωγών...

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενημέρωση στους δήμους ώστε να προκύψει μια τελική εικόνα για τα βοσκοτόπια. Πρωταρχικός στόχος είναι να μην χαθούν οι επιδοτήσεις που προέρχονται από την Ε.Ε.» ανάφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο ειδικός συνεργάτης της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος.

Οι δήμοι

Ωστόσο εκ μέρους των δήμων ήδη επικρατεί έντονη ...κινητικότητα για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα βοσκοτόπια, ενώ δεν κρύβεται η ανησυχία αλλά και η δυσαρέσκεια για τη στάση των αρμοδίων γύρω από το θέμα των επιδοτήσεων, αλλά και γενικότερα της διασφάλισης των ελληνικών προϊόντων.

«Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα αφού όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην περιοχή μας θα λάβουν επιδοτήσεις μόνο 3-4 χωριά! Από την πλευρά μας όμως θέλουμε να λάβουν τις επιδοτήσεις όλοι οι παραγωγοί, κάτι που απαιτεί 70.000 στρ. βοσκοτόπων.

Υπάρχει εντολή του δημάρχου να εξεταστεί λεπτομερώς το ζήτημα αυτό για το οποίο γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις.

Κώστας Αντωνόπουλος
Διαβάστε περισσότερα στην protinews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top