26 Δεκ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Αγανάκτηση από τους δημάρχους για το «φρένο» στο Ταμείο Μολυβιάτη

Ταμείο Μολυβιάτη
Την έντονη αγωνία τους να μη χαθεί άσκοπος χρόνος με τον επανασχεδιασμό των έργων που είναι να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Μολυβιάτη εκφράζουν οι αιρετοί των πληγεισών περιοχών από τις φονικές πυρκαγιές του 2007,

 ενώ έπεσαν από τα σύννεφα με τις νέες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν λόγω της παρέμβασης του οικονομικού εισαγγελέα που ακυρώνει ότι είχε γίνει μέχρι σήμερα.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «μεθοδεύσεις», «σκοπιμότητες» και «υποκριτικό ενδιαφέρον» αυτών που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των πόρων του ταμείου, αποδίδοντάς τους ουσιαστικά τη στέρηση του δικαιώματος της ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών.

Το σίγουρο είναι πάντως πως χρονικά η όλη διαδικασία πάει πίσω και αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία στο οποίο αντιδρούν κάθετα όλοι, ενώ ορισμένοι περιμένουν κα το επίσημο έγγραφο από την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδος για την ανάκληση των έργων αυτών προκειμένου άμεσα να τοποθετηθούν.

Το θέμα, όπως είναι γνωστό, θα συζητηθεί την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου εκεί θα μπουν και γενικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Μολυβιάτη.

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος 

(Δήμαρχος Ήλιδας)

«Δεν πρέπει να αλλάξει η κατανομή»

«Εγώ καταρχήν πιστεύω ότι δεν πρέπει να αλλάξει η κατανομή που έχει ήδη εγκριθεί. Δεύτερον, εάν η Περιφέρεια θέλει να κατανείμει χρήματα και να κάνει έργα υποδομών, γενικότερου ενδιαφέροντος, μπορεί να επεξεργαστεί το πακέτο των εκπτώσεων.

 Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα έχουν εκπτώσεις της τάξεως του 40%. Επομένως στα 25 εκ. ευρώ, τα μισά λεφτά τουλάχιστον θα είναι εκπτώσεις. Μαζί με κάποια υπόλοιπα από το προηγούμενο πακέτο, είναι αρκετά τα χρήματα.

Δεν πρέπει οι μελέτες οι οποίες έχουν εγκριθεί από Δημοτικά Συμβούλια να αλλάξουν, γιατί τότε πλέον θα είμαστε αναξιόπιστοι. Κανείς πλέον δεν θα πιστέψει ότι θα γίνουν αυτά τα έργα που είχαμε υποσχεθεί στους δημότες και όλοι θα τα βάλουν με τους Δημάρχους.

Εμείς είχαμε προτείνει έργα μέσα στις πυρόπληκτες περιοχές, έχουμε όλη την Πηνεία καμένη  και τέσσερα καμένα δημοτικά διαμερίσματα στον πρώην δήμο Αμαλιάδας. Είναι έργα οδοποιίας, έργα υποδομής, έργα ύδρευσης κλπ.

Να μην αλλάξουν τις μελέτες οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι ώριμες και βέβαια είναι μέσα στις πυρόπληκτες περιοχές. Εάν η απόφαση του Οικονομικού Εισαγγελέα είναι να μην γίνουν έργα εκτός πυρόπληκτης περιοχής, εμείς αυτό θα το σεβαστούμε, αλλά θέλουμε να μην ακυρωθούν τα έργα».



Σάκης Μπαλιούκους Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων

«Είμαστε χειραφετημένοι από μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες»

 Η πυρόπληκτη ζώνη και οι πυρόπληκτες περιοχές είναι «υποχρεωμένες» από το «ενδιαφέρον» όλων εκείνων που αναζητώντας την αλήθεια και επιδιώκοντας δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων του ταμείου για μια φορά ακόμα στερούν το δικαίωμα στις περιοχές αυτές να λάβουν την από επταετίας βοήθεια που απέστειλε ο πολίτης του κόσμου στον τόπο του μαρτυρίου.

 Η πυρόπληκτη ζώνη αισθάνεται αηδία για τις μεθοδεύσεις και το υποκριτικό ενδιαφέρον όλων των ταγών της κοινωνίας μας όλων των εκπροσώπων της. Όμως αισθάνεται αγανάκτηση για τους θεσμούς που είχαν και εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη διαχείρισης αυτών των ελάχιστων πόρων που τελικά έμειναν και ως Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν τα χείρας τους για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση δράσεων ανακούφισης των πυρόπληκτων περιοχών.

Αισθάνονται αγανάκτηση για τις μεθοδεύσεις να επεκταθεί ο χώρος εφαρμογής και σε περιοχές που δεν επηρεάστηκαν από το καταστροφικό γεγονός. Στέλνουν το μήνυμα ότι οι περιοχές μας είναι χειραφετημένες από τις μεθοδεύσεις και ελέγχους σκοπιμότητας που θέλουν να εφαρμόσουν.

Στέλνουμε το μήνυμα σε όλους αυτούς τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους κοινοβουλίου, εκπροσώπους του δεύτερου  βαθμού αυτοδιοίκησης, λειτουργών κορυφαίων θεσμών της Ελληνικής πολιτείας,  εκπροσώπων φορέων της Αθήνας ότι η πυρόπληκτη ζώνη πορεύεται και βρίσκει το δρόμο της εφτά χρόνια τώρα προσπερνώντας το όψιμο ενδιαφέρον τους που έχει αυτό το καταδικαστέο αποτέλεσμα της καθυστέρησης μέχρι ακύρωσης των δράσεων.

Δεν περιμέναμε άλλωστε διαφορετική μεταχείριση από υποκριτές και αδιάφορους, από αυτούς που δήλωσαν την απουσία τους και συνεχίζουν να την δηλώνουν και τώρα.

Ζητώ συγνώμη από τους νέους αγρότες-κτηνοτρόφους δημότες μου της πυρόπληκτης ζώνης για αυτή την άθλια και απρόσμενη εξέλιξη. Τους βεβαιώνω ταυτόχρονα ότι δεν θα ακυρωθούν οι προσπάθειές μας για ανασυγκρότηση των μονάδων τους. Η προσπάθειά τους αναγορεύεται σε πρώτη προτεραιότητα για τον δήμο μας στηριζόμενοι στους πόρους  των δημοτών μας.

Θύμιος Κοτζιάς

Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Να μη χαθεί άσκοπα χρόνος»  

   «Σαν δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις τότε υφιστάμενες διατάξεις, προχωρήσαμε στην κατάθεση των μελετών που αφορούσαν την ένταξη έργων στο Ταμείο Μολυβιάτη. Μάλιστα οι προτάσεις  μας, εγκρίθηκαν στο σύνολό τους και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

  Μετά την εξέλιξη αυτή, την οποία και εμείς μόλις πληροφορηθήκαμε,  είμαστε αναγκασμένοι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να προχωρήσουμε στην εκ νέου υποβολή των προτάσεων και μελετών,  οι οποίες θα πρέπει να  πληρούν τις νέες διατάξεις που θα διέπουν την ένταξη έργων στο Ταμείο Μολυβιάτη.

 Δυστυχώς μετά την εξέλιξη αυτή ευελπιστούμε να μην χαθεί άσκοπα και άλλος χρόνος και τα χρήματα του Ταμείου να διατεθούν επιτέλους για υλοποίηση έργων και αναπτυξιακών προτάσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007».



Νίκος Φάμελος - Δήμαρχος Ζαχάρως Φιγαλείας

«Δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις»

Σήμερα πληροφορήθηκα αυτή την εξέλιξη από την εφ. «Πατρίς» , καθώς δεν έχει σταλεί κανένα επίσημο έγγραφο, από την Περιφέρεια, μέχρι αυτή την ώρα. Οι εισαγγελικές αρχές για να καταλήξουν σ’ αυτό το πόρισμα θα έχουν κάποια ευρήματα στη διάθεσή τους, τα οποία όμως δεν ξέρω αν αφορούν το δικό μας Δήμο.

 Θα περιμένω την επίσημη και έγγραφη ενημέρωση για να τοποθετηθώ με ακρίβεια. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αυτή η εξέλιξη πάει πίσω την υλοποίηση των έργων του ταμείου Μολυβιάτη, και δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις, την ώρα που εμείς προσβλέπαμε σ’ αυτά τα έργα.

Παναγιώτης Παυλόπουλος,  Νάνσυ Σπυροπούλου, Μαρία Καραμπάτση, Βασίλης Σφήνας.

Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top