29 Δεκ 2014
0 σχόλια

Ολονύχτιο θρίλερ: Μόνον με ελικόπτερα και ανά δύο, τρεις τη φορά εκκενώνεται το Norman Atlantic

Norman Atlantic.4
Υπ. Ναυτιλίας: 299 επιβάτες ακόμα στο πλοίο, 178 διασωθέντες - 195 λένε οι Ιταλοί, ένας νεκρός

- Στην κόντρα γέφυρα έχουν μαζευτεί επιβάτες και πλήρωμα - Στο Λέτσε έφτασε C-130 για να παραλάβει Έλληνες ναυαγούς - Οι Ιταλοί έδωσαν άδεια να επιχειρήσει μόνο ένα ελληνικό ελικόπτερο κι αυτό μετά τις 3 τα ξημερώματα


Δραματικές είναι οι περιγραφές των επιβαινόντων του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic», όσο περιμένουν τη διάσωσή τους από τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές, ενώ όσο βαθαίνει η νύχτα εξελίσσεται σε θρίλερ.

Thriller in the Adriatic: Norman Atlantic being towed while on fire and tilting

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτα θα γίνει η διάσωση και μετά η ρυμούλκηση του πλοίου είτε σε ιταλικό, είτε σε αλβανικό λιμάνι. Μετά τις 21.30 ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά ελικόπτερα, Super Puma και Agusta, ενώ πλέον η διάσωση γίνεται και με πλωτά μέσα, καθώς ο καιρός το επιτρέπει.

Μετά τις 23.00 στην επιχείρηση διάσωσης προστέθηκαν ακόμη δύο ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν στην προσπάθεια. Μάλιστα, οι επιβαίνοντες πλέον έχουν ανεβεί στην κόντρα γέφυρα, με αποτέλεσμα η διάσωσή τους πλέον να μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από αέρος.

Επιπλέον, το πλοίο Spirit of Piraeus αποδεσμεύτηκε στις 23.00 και κατευθύνεται στο Μπρίντιζι, ενώ μεταφέρει 49 επιβάτες, εκ των οποίων οι 29 είναι Έλληνες.

Mετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα δύο επιπλέον S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και αναμένουν την έγκριση από τις ιταλικές αρχές για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης των επινβαινόντων του Norman Atlantic.

 Όπως έγινε γνωστό οι ιταλικές αρχές έδωσαν τελικά άδεια σε ένα από τα ελληνικά Super Puma να ξεκινήσει επιχειρήσεις μετά τις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιούν τα υπόλοιπα ελληνικά ιπτάμενα μέσα.

Αντλίες ρίχνουν νερό στο κατάστρωμα που έχουν συγκεντρωθεί οι επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς πραγματοποιεί ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει πάρει κλίση 7-8 μοιρών, κάτι που, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δεν θεωρείται ανησυχητικό.

Την ίδια ώρα ο κάβος ρυμούλκησης που έσπαγε συνεχώς αποκαταστάθηκε με άλλον καλύτερο ο οποίος είναι από ατσάλι.

Δείτε βίντεο,φωτογραφίες και τις λίστες των διασωθέντων στο: protothema.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top