22 Ιαν 2015
0 σχόλια

Ιστορική απόφαση ΕΚΤ: Πλήρης ποσοτική χαλάρωση. Τι συμβαίνει για την Ελλάδα;

ποσοτική χαλάρωση
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται κατ' αρχάς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά υπό προϋποθέσεις με σημαντικότερη την υπαγωγή της σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ

Ιστορική θεωρείται η απόφαση που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ).


Ο Μάριο Ντράγκι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε τα δέοντα για την υπέρβαση της κρίσης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής δεν είχαν αποδώσει τα προσδοκώμενα για να ξεμπλοκάρει η αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία.

 Ως εκ τούτου, ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE (που περιλαμβάνει εκτός από αγορές εταιρικών και αγορές κρατικών ομολόγων) ήταν λύση-μονόδρομος.

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ιδιωτικών τίτλων, με ένα συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2015.

Το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ το μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016.

 Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, (δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον "ΒΒΒ-") ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα στο: madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top