22 Απρ 2015
0 σχόλια

Σήμερα 22 Απριλίου είναι Ημέρα της Γης (video)

Ημέρα της Γης
Ως Ημέρα εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες του πλανήτη κάθε χρόνο.

 Μέχρι και φέτος έχει προγραμματιστεί ότι εορτάζεται στις 22 Απριλίου.


Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο συντονισμός της γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network).

To 2009, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Εμπνευστής της ημέρας είναι ο ακτιβιστής Τζον ΜακΚόννελλ, ο οποίος πρότεινε το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO, στο Σαν Φρανσίσκο, την καθιέρωσή της. Ωστόσο καθιερώθηκε ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 1970 στις ΗΠΑ, χάρη στην πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Με αφορμή την ημέρα, καλό θα ήταν να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί, αλλά και ο κάθε πολίτης, ώστε να προσπαθήσει ο κάθε φορέας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί σε συνεργασία, να λάβουν, στο βαθμό που τους αναλογεί ο καθένας, τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανατραπεί η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στον πλανήτη.

Ενδεικτικά, μερικά σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη είναι:

- Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
- Η τρύπα του όζοντος
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Η ρύπανση των υδάτων
- Η καταστροφή των δασών
- Τα απόβλητα
- Η μείωση της βιοποικιλόητητας
- Τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη
- Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
- Η όξινη βροχή
- Το φωτοχημικό νέφος
- Η παγκόσμια θέρμανση
- Η κλιματική αλλαγή
- Η πλανητική σκίαση

Δες εδώ ένα video για την Ημέρα της Γης:



Όσο κοινότυπο και τετριμμένο κι αν σου φανεί, ο πλανήτης Γη είναι το σπίτι σου. Και το σπίτι σου πρέπει να το φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς. Επομένως, μη μένεις αδιάφορος.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι σοβαρά, και είναι και δικά σου. Με τον ωχαδελφισμό, και την αδιαφορία δεν μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση! Η οικολογική συνείδηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, κι όχι απλώς μια μόδα της εποχής!

Γι’αυτό ανάλαβε ο ίδιος το μερίδιο της ευθύνης που σου αναλογεί, είτε συμμετέχοντας σε ειδικές δράσεις (π.χ. αναδάσωση, ανακύκλωση κτλ.), είτε κάνοντας το πιο απλό, αλλά εξαιρετικά ουσιώδες, όπως το να σέβεσαι τους ενεργειακούς πόρους το πλανήτη και να μην τους σπαταλάς.

 Ο σκοπός είναι να συμβάλλεις ενεργά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη, όχι στην περαιτέρω εξάπλωσή τους!

Πηγή: neolaia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top