30 Απρ 2015
0 σχόλια

Ηλεία: Εξαπλώνεται το φαινόμενο των άρρωστων αλεπούδων

το φαινόμενο των άρρωστων αλεπούδων
Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας

Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητούν εμπλεκόμενοι φορείς για να προστατευτούν άγρια και οικόσιτα ζώα


Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας, το φαινόμενο των άρρωστων αλεπούδων που παρουσιάζονται χωρίς τρίχωμα στο σώμα τους και η όλη συμπεριφορά τους δεν παραπέμπει σε άγριο ζώο!

Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια περίπου με τον εντοπισμό σε παραλιακή περιοχή νεκρής αλεπούς και χωρίς τρίχωμα, αλλά έκτοτε σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των άγριων ζώων με τα ίδια γνωρίσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, πολλές περιπτώσεις το σώμα των αλεπούδων φαίνεται ...μαδημένο από τη μέση και πάνω μέχρι και το κεφάλι τους, ενώ σε κάποια σημεία φαίνεται το κρέας τους!

Πριν από λίγες εξάλλου εντοπίστηκε αλεπού σε κοντινή απόσταση από κοτέτσι στην περιοχή του Μπισχινίου, η οποία πέρα από τα παραπάνω γνωρίσματα στο σώμα της, φάνηκε εντελώς αδύναμη να φύγει από το σημείο, όπως συνήθως γίνεται μα τα άγρια ζώα.

Σε άλλη περίπτωση επίσης έγινε αντιληπτή αλεπού σε απόσταση 50 μ. από κοπάδι προβάτων, δίνοντας την εντύπωση ότι ...χάζευε τα ζώα και όχι ότι είχε τη διάθεση για να κυνηγήσει!

Έντονη ανησυχία

Ανάλογες μαρτυρίες εξάλλου υπάρχουν πλέον από πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους λόγους που οφείλεται αυτή η παρουσία του συγκεκριμένου είδους των επιβλαβών, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωση κάποιας νόσου στα υπόλοιπα ζώα (άγρια αλλά και οικόσιτα).

Την ένταση του φαινομένου των αλεπούδων χωρίς τρίχωμα αλλά και με συμπεριφορά ...οικόσιτων ζώων, επιβεβαίωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως κ. Χρήστος Πλιάγκος ο οποίος υπογράμμισε:

«Το πρόβλημα με τις αλεπούδες πράγματι είναι έντονο της τελευταία διετία και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι παρουσιάζονται άγρια ζώα με περίεργη μορφή αλλά και συμπεριφορά, πράγμα που δείχνει ότι έχουν προσβληθεί από κάποια νόσο.

 Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα, διότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρενέργειες στην υπόλοιπη φύση που περιλαμβάνει και τα ήμερα ζώα».

Να σημειωθεί ότι κατά την εμφάνιση του πρώτου νεκρού άγριου ζώου εκ μέρους κτηνιάτρων είχε αναφερθεί πως κάποιο νόσημα είχε προσβάλλει την αλεπού (πιθανότατα μυκητίαση), το οποίο προκάλεσε την απώλεια του τριχώματός της.

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται περισσότερο τώρα, καθώς πέρα από την απώλεια του δέρματος, υπάρχει και η γενικότερη αδυναμία στα άγρια ζώα, γεγονός που αποτελεί μυστήριο τι είναι αυτό που έχει προσβάλλει τον οργανισμό τους...

Κώστας Αντωνόπουλος - protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top