27 Ιουλ 2015
0 σχόλια

Φυσικό αέριο: Από την ανατολική Μεσόγειο στην Ηλεία

Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο από τον αγωγό της ανατολικής Μεσογείου (Κύπρου και Ισραήλ)

 θα φτάσει όπως όλα δείχνουν μέσα στα επόμενα χρόνια και στην περιοχή της Ηλείας.


 Η εταιρεία Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών ΑΕ που είναι κύριος του έργου «Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου EastMed έχει αναθέσει σε μία σύμπραξη εταιρειών την εκπόνηση μελέτης εφικτότητας κατασκευής ενός υπόγειου αγωγού,

 ο οποίος θα προσαιγιαλώνεται στην Ανατολική Κρήτη ενώ το χερσαίο τμήμα του αγωγού με τις συνοδές εγκαταστάσεις θα διασχίζουν την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα έως την περιοχή της Θεσπρωτίας και από εκεί υποθαλάσσια θα περνούν στην Ιταλία προκειμένου να γίνεται η τροφοδοσία όλης της Ευρώπης.

Από την Ηλεία

Όπως τόνισε ερωτηθείσα από την «ΠΡΩΤΗ» η Ανδρονίκη Ιωαννίδου από την C&MEngineering –μέλος της προαναφερόμενης σύμπραξης- στην παρούσα φάση συγκεντρώνονται τα δεδομένα, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη εφικτότητας- σκοπιμότητας του μεγάλου αυτού έργου, ενώ μπορεί να υπάρξουν και τροποποιήσει της χάραξης του αγωγού μέχρι την οριστικοποίηση της μελέτης

 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες επαφές με όλες τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές προκειμένου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα εξασφαλίσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την επιλογή της χάραξης του χερσαίου τμήματος του αγωγού και των συνοδών εγκαταστάσεων του.

 Η «ΠΡΩΤΗ» επικοινώνησε με την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου –ΔΕΠΑ-και συνομίλησε με τον Αναπληρωτής Δ/ντης Τεχνικών Δραστηριοτήτων Γιώργο Κωστόπουλο ο οποίος τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης εφικτότητας κατασκευής η οποία θα δείξει και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου ενώ θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016

 «Πράγματι πρόκειται για τα κοιτάσματα της Μεσογείου. Αρχικά ο αγωγός θα ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά στην Νοτιοανατολική Κρήτη στην περιοχή του Αθερινόλακου κι από την Μεσσηνία θα κατευθύνεται προς Μεγαλόπολη ενώ θα προχωρά δυτικά –περνώντας από Ηλεία- φτάνοντας έως τον Πατραϊκό κόλπο» υπογράμμισε ο Γ. Κωστόπουλος

 ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο έργο του οποίου η μελέτη εφικτότητας- σκοπιμότητας θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2016. Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ηλεία θα μπορέσει να επωφεληθεί από το έργο –από την στιγμή που ο αγωγός φυσικού αερίου από την Ρωσία δεν πρόκειται να φτάσει στον Νομό- ο Γ. Κωστόπουλος υπογράμμισε

 «Πάντα υπάρχει ανταποδοτικότητα από τις περιοχές που περνούν οι αγωγοί. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι από την στιγμή που ο αγωγός περάσει από το Νομό να μπορεί μία μικρή ποσότητα φυσικού αερίου να πηγαίνει για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν θέματι έργο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των έργων «Κοινού ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2014-2020.

Η χάραξη

Σύμφωνα με του χάρτες τους οποίους έχει σχεδιάσει η εταιρεία C&M Engineering και εξετάζονται στην παρούσα φάση, ο αγωγός φυσικού αερίου από την Μεγαλόπολη θα περνά στην Ηλεία από το «ύψος» της Θεισόας, Κάρμιο, Συκιές, Πεύκη, Άσπρα Σπίτια, και θα περνά κοντά από το Βασιλάκι, τον Ξηρόκαμπο, το Κλαδέο, το Χελιδόνι, το Λαντζόι, το Γούμερο και θα περνά από την Ακροποταμιά Πηνείας, το Σιμόπουλο, το Μαζαράκι, την Βάλμη και περνά στον Νομό Αχαΐας.

Ενδιαφέρον για το πετρέλαιο

Στην εκπόνηση έκθεσης αρχική κατάστασης (baselinereport) στο πλαίσιο του σταδίου ερευνών για την περιοχή του Κατακόλου περνούν και οι εταιρείες EnergeanOilandGas και η TRAJANoilandGasLimited.

 Οι εταιρείες προχωρούν την διαδικασία έρευνας στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλουτην οποία αναμένεται να καταθέσουν άμεσα –σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΡΩΤΗΣ- στη Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΑΠΕΝ.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες έχουν προχωρήσει από τις 14 Μαΐου 2014 στην συμβατική μίσθωση του συγκεκριμένου οικοπέδου, ενώ η κύρωση της σύμβασης έγινε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Ν. 4298/2014 (ΦΕΚ 220/Α/03-10-2014) που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top