15 Σεπ 2015
0 σχόλια

Εξορμήσεις …ουσίας για τους κυνηγούς!

θήρα αγριόχοιρου
«Επί ποδός» θα βρεθεί από σήμερα μεγάλος αριθμός κυνηγών και στην Ηλεία, με την έναρξη της θήρας του αγριόχοιρου και του λαγού που αποτελούν βασικά θηράματα για τις κυνηγετικές εξορμήσεις.


Ουσιαστικά στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάει για εκατοντάδες κυνηγούς η νέα κυνηγετική περίοδος, αφού τα τελευταία χρόνια κυρίως το κυνήγι του αγριόχοιρου προσελκύει όλο και περισσότερους κυνηγούς, δεδομένου ότι ο αριθμός των λαγών έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική, το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι πέντε ατόμων ανά ομάδα και έξοδο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Γενάρη (μέχρι τις 10-1 επιτρέπεται η θήρα του λαγού).

Εξάλλου για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

Πάντως κατά τη διάρκεια της θήρας του αγριόχοιρου στην Ελλάδα, δεν απουσιάζουν τραγικά περιστατικά, με θύματα ακόμη και στενά συγγενικά πρόσωπα!

Τα περισσότερα ατυχήματα στο παρελθόν έγιναν όταν το θύμα έκανε λανθασμένη κίνηση, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις λαθροθηρίας όπου οι παράνομοι για να μην εντοπιστούν αποφεύγουν να χρησιμοποιούν πορτοκαλί ρούχα, ασυρμάτους κλπ. και κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μένουν αόρατοι και αθόρυβοι.

Οι λαγοί

Συγχρόνως με τον αγριόχοιρο αρχίζουν οι εξορμήσεις και για το λαγό, οι πληθυσμοί του οποίου παρουσιάζουν αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια στο νομό, έχοντας σαν μεγάλο εχθρό τα επιβλαβή και κυρίως την αλεπού, που κυριολεκτικά τους εξοντώνει.

Συγχρόνως όμως η λαθροθηρία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, προκαλεί σημαντική ζημιά στο ενδημικό θήραμα το οποίο με τη σειρά του παρουσιάζει αξιόλογο κυνήγι.

Να αναφερθεί επίσης ότι από σήμερα μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου, όλες τις ημέρες και χωρίς περιορισμό.

Κώστας Αντωνόπουλοςprotinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top