30 Οκτ 2015
0 σχόλια

Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας: «Μνήμες πολέμου» και αναμνήσεις από την κατοχή

Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας «Μνήμες πολέμου» και αναμνήσεις από την κατοχή
Με μεγάλη επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Γενικό Λύκειο της Ανδρίτσαινας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11.00 στην υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου της Ανδρίτσαινας.


Η αίθουσα παραχωρήθηκε ευγενικά από το Δ. Σ του Ιδρύματος Γεωργίου και Φούλας Κανελλοπούλου, ενώ η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Γεωργία Αυγερινού αγκάλιaσε θερμά και υποστήριξε την προετοιμασία της γιορτής.

Η επιλογή του χώρου συμβολίζει την προσπάθεια του σχολείου για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για  ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία που δέχεται ερεθίσματα και αλληλεπιδρά δημιουργικά, καθώς αξιοποιήθηκε μουσειακό υλικό από το ιστορικό αρχείο που φιλοξενείται στο ισόγειο του κτηρίου.

Στην ίδια φιλοσοφία κινήθηκε και το δρώμενο «μνήμες πολέμου», το οποίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ένας συνδυασμός θεατρικού αναλογίου και δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία στηρίχτηκε σε ζωντανές μαρτυρίες και ντοκουμέντα.
Γενικό Λύκειο της Ανδρίτσαινας

Αξιοποιήθηκαν οι μνήμες του πολέμου που κατέγραψε η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου και παρουσιάστηκαν σε μια ιδιαίτερη και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με αποσπάσματα από το έργο της Έλλης Παπαδημητρίου «κοινός λόγος».

Η μουσική, η εικόνα και ο λόγος συνδυάστηκαν αρμονικά και οδήγησαν τον θεατή βήμα βήμα στα γεγονότα του ’40.

Οι προσωπικές μαρτυρίες ήταν συγκλονιστικές, άλλες αποδόθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες και άλλες κατατέθηκαν ζωντανά.

Οι μαθητές απέδωσαν τις μαρτυρίες: «ένας παλιός μαθητής του Γυμνασίου θυμάται»  του κ. Μίμη Πρίγγουρη, «αναμνήσεις από την κατοχή» του κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλου, «ήμουν δεκαοχτώ χρονών» του κ. Γιώργου Γραμματικού».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η κ. Φωτεινή Ηλιοπούλου και ο κ. Τάκης Βώβος.

Η κ. Φωτεινή Ηλιοπούλου κατέθεσε τις δικές της αναμνήσεις, ενώ και ο κ. Τάκης Βώβος αποκάλυψε για πρώτη φορά παιχνίδια της ζωής που σχετίζονται με τον τραυματισμό του πατέρα του Βασίλη στον πόλεμο. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν τα αρχεία του σχολείου για να συμπληρωθούν οι μνήμες.

Ο παλιός αναπτήρας από το μέτωπο του πολέμου που έσωσε τον πατέρα του από το θάνατο και η συνάντηση του μετά από χρόνια στο εξατάξιο Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας με τον Γυμνασιάρχη έκρυβε ένα μυστικό. Ήταν πράγματι μια κατάθεση ψυχής.
Γενικό Λύκειο της Ανδρίτσαινας,1

Η κ. Ζαφειρούλα Βώβου αδελφή του Τάκη ήταν ο άνθρωπος που έφερε κοντά τους μαθητές και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, σ΄αυτή τη μοναδική μαρτυρία, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, και  γι αυτό τη Διευθυνση του σχουλείου την ευχαριστούν θερμά.

«Την 27-1-1989 απεβίωσε στην Ανδρίτσαινα ο συμπολίτης Βασίλειος Βώβος και ετάφη εις το νεκροταφείο της Αγιασωτήρος…

Έλαβε μέρος στον αλβανικό πόλεμο στην πρώτη γραμμή του πυρός και ετραυματίστηκε δυο φορές. ‘Αριστος τεχνίτης, όπου ήδη τον αντικατέστησε επαξίως ο υιός του Τάκης…», έτσι ξεκίνησε η μαρτυρία για τον Βασίλη Βώβο, η οποία κατάφερε να συγκλονίσει το κοινό.
Γενικό Λύκειο της Ανδρίτσαινας,2

Συντελεστές της εκδήλωσης:

Έπαιξαν  με αλφαβητική  σειρά οι μαθητές: Καπιζιώνης Κων/νος,  Κορμπά Αριστέα, Λαμπρόπουλος Δημήτρης,  Νικολακόπουλος Αντώνης, Τζάγια Δημήτρης,  Τζίρος Θεόδωρος.

Επιλογή κειμένων:  Κοτρέτσου Σταματία,  Σταυροπούλου Κων/να, Διδασκαλία κειμένων:  Σταυροπούλου Κων/να, Σκηνοθεσία:  Κοτρέτσου Σταματία.

Ευχαριστούν θερμά:

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Φούλας  Κανελλοπούλου, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο  Ανδρίτσαινας, το Σύλλογο Ανδριτσάνων και τους:

Γεωργία Αυγερινού, Ζαφειρούλα  Βώβου, Τάκη Βώβο, Γιώργο Γραμματικό, Μαριγούλα Γραμματικού, Δημήτρη Δημητρακόπουλο, Έλλη Ηλιοπούλου, Φωτεινή Ηλιοπούλου,  Γεωργία Καρβελά, Γωγώ Νικολακοπούλου, Μίμη Πρίγγουρη.

Στη συνέχεια της γιορτής η δ/ντρα του σχολείου, η κ. Σταματίνα Κοτρέτσου απένειιμε τα αριστεία και βραβεία προόδου στις μαθήτριες:

Κιούση Αντωνία (Γ’ Τάξη), Κανελλοπούλου Λήδα και Γιαννοπούλου Βασιλική (Β’ Τάξη), Κανελλοπούλου Μυρτώ (Α’ Τάξη), οι οποίες δέχτηκαν τα θερμά συγχαρητήρια από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ο εορτασμός της επετείου έκλεισε την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015, με εορταστικές εκδηλώσεις, την καθιερωμένη δοξολογία, την κατάθεση στεφάνων και τη μαθητική παρέλαση.

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top