20 Οκτ 2015
0 σχόλια

Oι φίλοι του τρένου και στην Ηλεία (ΦΩΤΟ)

τουρίστες με τρένο στην Ηλεία
Μια ευχάριστη και σπάνια είδηση λάβαμε από φίλους του τρένου οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου (www.sfs.gr) και ανακάλυψαν πολλά ενδιαφέροντα γύρω από τα τρένα -παλιά και νέα -που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.


Αυτό που αφορά και το νομό μας είναι ότι υπάρχουν ανά τον κόσμο εξειδικευμένα γραφεία τουρισμού που οργανώνουν εκδρομές με τρένα και ότι ήδη ένα τέτοιο αγγλικό γραφείο με την επωνυμία "ptgtoursrailandculture" (τρένο και πολιτισμός) οργανώνει το γύρο της Πελοποννήσου με τρένο και κόστος γύρω στα 2.000 ευρώ κατ΄άτομο.

Έτσι λοιπόν, τα δύο προηγούμενα χρόνια ήρθαν και στα μέρη μας από το Κιάτο στην Αρχαία Ολυμπία 130 τουρίστες κάθε φορά πριν συνεχίσουν στη Μεσσηνία, κάτι που θα συνέβαινε και φέτος θεού θέλοντος και... ΟΣΕ επιτρέποντος.

Φέτος όμως ο ΟΣΕ δεν παραχώρησε παλιό τρένο κι έτσι το ενδιαφέρον μειώθηκε αισθητά με αποτέλεσμα να έρθουν για το γύρο μόνον 40 άτομα.

Έστω κι έτσι, τους τουρίστες αυτούς περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όταν το τρένο τους σταμάτησε στη θέση Ράχες όπου βρίσκεται ένα μικρό κτίσμα του ΟΣΕ υποδειγματικά αναστηλωμένο, που πρότινος ήταν κυριολεκτικά ερείπιο.

Αυτά τα κτίρια έχουν   χαρακτηριστεί ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950.

Εκεί τους προσφέρθηκε μεζές και κρασί κι έγινε εποικοδομητική συζήτηση με ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως με τον έλληνα ξεναγό - αρχαιολόγο και φίλο των τρένων κον Απόλλωνα Κύρκο.

Ως τέτοιος ο κ. Κύρκος δείχνει έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον για τη διάσωση των κτιρίων του ΟΣΕ, αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Το εν λόγω τουριστικό γραφείο ισχυρίζεται ότι ο γύρος της Πελοποννήσου είναι από τους πιο ενδιαφέροντες (βλ. αρχαιότητες) και ειδυλλιακούς (βλ. φυσικό κάλλος) που διοργανώνει και σημειωτέον η εμβέλειά του είναι μεγάλη στον πλανήτη.

Κι εμείς στο άκουσμα αυτών των λόγων αναπολούμε την υπέροχη παλιά διαδρομή από Αθήνα προς Κιάτο που χάνουμε τώρα κι εμείς και οι τουρίστες.

Δυστυχώς ο ΟΣΕ δείχνει αδικαιολόγητη επιπολαιότητα, λες και δεν έχει ανάγκη από έσοδα. Συν τοις άλλοις η περιουσία του πολλάκις καταληστεύεται, όπως το δίκτυο των σιδηρογραμμών όπου παρατηρούνται έως και φαινόμενα καταπάτησης των απαλλοτριωμένων πλευρικών ζωνών.

Αλλά γνωρίζοντας ότι οι αδυναμίες του ΟΣΕ έχουν ρίζες στο παρελθόν και είναι δυσεπίλυτες καλό είναι να βοηθούν όλοι οι φίλοι του με το ενδιαφέρον τους για την περιουσία του και με εποικοδομητικές προτάσεις.

Άλλωστε, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, το παλιό τρένο έχει εξασφαλισμένη πελατεία από τους λάτρεις του παγκοσμίως.
Oι φίλοι του τρένου και στην Ηλεία.1

Oι φίλοι του τρένου και στην Ηλεία.2

Oι φίλοι του τρένου και στην Ηλεία.3

Oι φίλοι του τρένου και στην Ηλεία.4

Oι φίλοι του τρένου και στην Ηλεία.5

Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top