26 Ιαν 2016
0 σχόλια

Επιχειρείν Αμαλιάδα-Αντωνάτος: «Αν σβήσει ο αγρότης, τελειώνουν τα πάντα…»

Επιχειρείν Αμαλιάδα-Αντωνάτος
Πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αμαλιάδας

Η έκδοση αυτού του τεύχους του «Επιχειρείν» βρίσκει τους αγρότες του νομού στους δρόμους, στην μεγαλύτερη ίσως κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων


ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται, σύμφωνα με τους ίδιους, να βάλει ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Συναντήσαμε στο μπλόκο της Μαραθιάς τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάση Αντωνάτο, με τον οποίο συζητήσαμε για όλα αυτά που οδήγησαν τους αγρότες μέχρι εδώ αλλά και το τι να περιμένουμε, αν τελικά το νέο νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφάσισε να εξοντώσει τους αγρότες και να τους βγάλει από τα χωράφια τους» μας είπε ο κ. Θανάσης Αντωνάτος και συνέχισε: «Αν περάσουν αυτά τα μέτρα, ο αγρότης καταστρέφεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε άλλα, πιο σωστά πράγματα. Ζήτησε, ξεκινώντας μέσα από τη Βουλή, από τους βουλευτές μας, να μειωθούν οι μισθοί και να έρθουν όλοι στα ίδια επίπεδα.

Να μειωθούν οι συντάξεις, αυτές που είναι πάνω από 1.000 ευρώ και να παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι τα ίδια. Να υπάρχει μια ισονομία και να μπορεί να επιβιώσει και το κράτος, χωρίς να χρειαστεί να εξοντώσει τους αγρότες».

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνάτος είπε: «Εξοντώνοντας τους αγρότες, καταστρέφοντας τον αγροτικό κόσμο, καταστρέφουμε αυτό που ζητάμε όλοι, την πολυπόθητη ανάπτυξης της Ελλάδας.

Στην περιοχή μας, παραπάνω από το 70% του πληθυσμού είναι αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος και γύρω από αυτόν, κινούνται όλα. Αν χαθεί αυτός ο αγροτικός κόσμος, ούτε μαγαζιά θα μείνει μετά, ούτε αγορά, τίποτα. Θα ερημώσουμε τελείως».

Ζητήσαμε από τον κ. Αντωνάτο να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία καλή χρονιά για τους αγρότες του νομού και τι γίνεται έκτοτε.

«Οι τελευταίες καλές χρονιές για τους αγρότες ήταν πριν από το 2.000» είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας και συνέχισε: «Από τότε πέρασαν 15 και πλέον χρόνια μείωσης και καταστροφής. Ακόμα και να υπάρξει μια χρονιά που ο αγρότης θα βγάλει, ας πούμε, χρήματα, αυτά δεν φτάνουν για να καλύψει τις ζημιές των προηγούμενων ετών.

Γι’ αυτό και ερχόμαστε και λέμε τώρα ότι η φορολογία που μας βάζει είναι εξοντωτική. Θα έπρεπε οι αγρότες να μην πληρώνουν τουλάχιστον προκαταβολή γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί τον άλλο χρόνο και αν θα έχουμε χρήματα να καλλιεργήσουμε. Να γίνεται μάλιστα την ίδια στιγμή συμψηφισμός.

Τι βγάλαμε, τι δίνουμε, τι μας μένει».

Τέλος, ο κ. Θανάσης Αντωνάτος είπε στο «Επιχειρείν»: «Δύο πράγματα έχουν απομείνει για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Ο τουρισμός και πρωτογενής τομέας.

Αν βγει από τη μέση ο πρωτογενής τομέας, γιατί αυτό θα γίνει αν ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα νέα μέτρα, τότε δεν μένει τίποτα. Ας ξεχάσουμε την ανάπτυξη, ας ξεχάσουμε την έξοδο από την κρίση, ας ξεχάσουμε τη ζωή και την κοινωνία μας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα».

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top