27 Ιαν 2016
0 σχόλια

Επιχειρείν δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων-DEEPGREECE.COM: «Κλικ» και «καρέ» στις άγνωστες ομορφιές της ορεινής Ηλείας

Επιχειρείν δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων-DEEPGREECE.COM
-Η Ελλάδα εκ βαθέων
Ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Ανδρίτσαινα. Στον τόπο που βρέθηκε σε νεαρή ηλικία και κατ’ επιλογήν αποφάσισε να παραμείνει και να εξελίξει τη ζωή της εκεί.


Έγινε ο τόπος της και ποτέ δεν ήθελε να επιστρέψει στην Αθήνα. Η Βασιλική Σαμουρίδη, δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας, αφού ασχολείται ενεργά με διάφορους συλλόγους (αθλητικούς, πολιτιστικούς κ.α.) μας συστήνει σήμερα την εταιρεία που δημιούργησε με μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τα ίδια πράγματα: την Deepgreece.com.

Μια εταιρεία με έδρα την Ανδρίτσαινα που σκοπό έχει, μέσα από κινηματογραφικές δουλειές να αναδείξει τη φύση, την ομορφιά του τόπου και φυσικά να γίνει γνωστή σε ανθρώπους που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμούς και ψυχαγωγίας.

Φωτογράφος η ίδια, κατέχει τη θέση του διευθυντή φωτογραφίας και διευθύντρια της εταιρίας, μας εξηγεί τους σκοπούς και τις δράσεις της εταιρείας και φυσικά μιλά για τον αγαπημένο της τόπο που δεν είναι άλλος από την Ανδρίτσαινα.
VASILIKI-SAMOURIDI
Ιδρύσατε την εταιρεία πριν τέσσερα χρόνια. Μίλησέ μου για την deepgreece.com, την μορφή της και τι ακριβώς πραγματεύεται.

Είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που ουσιαστικά ανήκει σε μια νέα μορφή εταιρειών στην Ελλάδα. Αποτελείται από έξι μέλη, δουλεύει με την μορφή συλλόγου αλλά έχει και εμπορικό χαρακτήρα όπου τα κέρδη χωρίζονται ως εξής: 5% στην εταιρεία, 60% σε νέες δράσεις και το υπόλοιπο μοιράζεται στους εργαζόμενους. Εργαζόμενος είναι όποιος έχει προσληφθεί ως άνεργος.

Είναι εταιρεία προώθησης και ανάπτυξης. Όλοι εμείς που βρεθήκαμε και συστήσαμε την εταιρεία, είχαμε αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλού εκτός από την επαρχεία και όσο πιο μακριά γίνεται από μεγάλα αστικά κέντρα.

Ότι κάναμε αρχικά το κάναμε από χόμπι. Με την πάροδο του χρόνου αποφασίσαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε επάγγελμα και ιδρύσαμε την εταιρεία με στόχο να αναδείξει στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο λιγότερο ευνοούμενες περιοχές αυτής της χώρας.

Περιοχές που ακόμη δεν έχουν τη μεγάλη ανάπτυξη και δεν έχουν ανακαλυφθεί, όπως είναι η Ηλεία, η Αρκαδία…σημεία, αρχαιολογικούς τόπους, ομορφιές…Αυτό γίνεται με τη μορφή ντοκυμαντέρ. Μπορείς να «πιάσεις» ένα κομμάτι τόπου και να αναδείξεις την ιστορία του, τις ομορφιές του, τη γαστρονομία του…
DEEPGREECE.1
Τι έχετε κινηματογραφήσει μέχρι σήμερα;

Τώρα έχουμε τελειώσει μια δουλειά, το Mystagogia project για την Αρχαία Αρκαδία. Έχει να κάνει με τους μύθους της Αρκαδίας και πόσο πολύ έχουν επηρεάσει το  Χόλυγουντ. Και φυσικά όλο το τοπίο της Αρχαίας Αρκαδίας είναι τα σημερινά σύνορα Ηλείας-Αρκαδίας, οπότε πολλά σημεία ανήκουν στο νομό. Έχει διάρκεια 45 λεπτά.

Συμπαραγωγός είναι η διεθνής Αρκαδική εταιρεία και είναι στη δική τους δικαιοδοσία να το εκδώσουν. Επίσης στο παρελθόν έχουμε κάνει ένα 15λεπτο  βίντεο για την Αρχαία Ολυμπία με τον ΟΠΑΠ.

Πέρα α’ αυτό, διατηρούμε μια σελίδα στο facebook με 11.000 μέλη που δείχνουμε καθημερινά στον κόσμο εικόνες από την Ελλάδα και τα μέρη μας και έχουμε μια πολύ ωραία επαφή.

Τα σχόλια τους είναι πολύ κολακευτικά και ενθαρρυντικά να συνεχίσουμε, και ειδικά για την Ηλεία αυτό που μας λένε όλοι είναι ότι είναι από τους ομορφότερους τόπους που έχουν συναντήσει αλλά της λείπει η ανάπτυξη.

Επίσης μέσα απ’ αυτό ξεκινάμε σιγά-σιγά και το κομμάτι των εκδρομών. Αυτά που δείχνουμε δηλαδή στον κόσμο μπορεί κάποιος να έρθει να τα δει από κοντά μέσα από εκδρομές πεζοπορίας.

Ζεις και δραστηριοποιείσαι στην Ανδρίτσαινα τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα, κατά την άποψή σου, έχει την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει;

Δυστυχώς όχι. Η Ανδρίτσαινα είναι ένας πανέμορφος τόπος και έχουν γίνει εξαιρετικές δουλειές τα τελευταία χρόνια. Και όλα με προσωπική εργασία χωρίς κρατική βοήθεια.

Σιγά-σιγά κάτι βγαίνει προς τα έξω και κάποιες περιόδους που άλλα χωριά της Αρκαδίας να είναι γεμάτα, παρατηρούμε να έρχεται κόσμος εδώ. Δεν υπάρχουν όμως και οι κατάλληλες υποδομές.

Τώρα έχει ξεκινήσει να έχει και ξενοδοχεία και μαγαζιά. Πάντα υπήρχαν αλλά ήταν ελάχιστα για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Τώρα έχουν γίνει δουλειές.
DEEPGREECE.2
Οπότε μπορούμε να πούμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι υπό ανάπτυξη στην Ανδρίτσαινα;

Γίνεται μια τρομερή προσπάθεια από τους επιχειρηματίες. Πρόσφατα ιδρύθηκε και ο εμπορικός σύλλογος για να κάνουμε κάποια πράγματα και γίνεται φοβερή προσπάθεια απ’ όλους μαζί.

Τι θα προτείνεις λοιπόν στον επισκέπτη που θα έρθει στην Ανδρίτσαινα;

Κάποιος που θα έρθει στην Ανδρίτσαινα έχει απίστευτα πράγματα να κάνει. Καταρχήν έχει πολύ ωραία σημεία να μείνει, πολύ ωραίους ξενώνες. Θα βρει ωραίο φαγητό σε καλαίσθητα μαγαζιά.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να δει τη Βιβλιοθήκη μας η οποία είναι από τις διασημότερες του κόσμου και λειτουργεί ως μουσείο. Έχουμε ένα καταπληκτικό Λαογραφικό Μουσείο.

Θα βρει πολλά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, θα επισκεφτεί τον Επικούρειο Απόλλωνα και λίγο πιο έξω μπορεί να πάει στο Λύκαιο Όρος, τη Νέδα, στο Λούσιο ποταμό, την Αρχαία Αλιφείρα…

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top