29 Φεβ 2016
0 σχόλια

«Κόβουν» τους κυνηγούς από τα σχολεία - Σφοδρές αντιδράσεις

«Κόβουν» τους κυνηγούς από τα σχολεία - Σφοδρές αντιδράσεις
Ανεξήγητη, αστήρικτη και δίχως καμία σοβαρή επιστημονική ή παιδαγωγική βάση χαρακτηρίζουν οι κυνηγοί της Ηλείας την απόφαση της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης


να απαγορεύσει στα σχολεία τις προσκλήσεις σε φορείς και εκπροσώπους Κυνηγετικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, θεωρώντας ότι ανοίγει «κερκόπορτα» για την επέκταση της απόφασης και συνακόλουθα την αποδυνάμωση της κυνηγετικής κοινότητας.


Οι εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας επισημαίνουν ότι στις τάξεις τους διαθέτουν άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικευμένο σε θέματα άγριας πανίδας και προστασίας του περιβάλλοντος, αφήνοντας αιχμές για ιστοσελίδες με οικολογικό μανδύα, που έγραψαν για «άσχετους», και προσθέτουν ότι έτσι απαξιώνεται το κύρος της κυνηγετικής κοινότητας.

Παράλληλα, τονίζουν ότι υπάρχει εδώ αρκετά χρόνια αρμονική συνεργασία με καθηγητές και μαθητές, μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις όπως οι απελευθερώσεις θηραμάτων, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνειδήσης των νέων.

O διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται δογματικά τέτοια ζητήματα, παρά μόνο με διάλογο σε κοινή βάση.

«Εκ προοιμίου δεν είμαι ούτε αρνητικός ούτε θετικός. Προσωπικά δεν θα το έβλεπα αρνητικά, δεν υπάρχει λόγος. Εφόσον υπάρξει συζήτηση για το πλαίσιο μιας δράσης από έναν κυνηγετικό σύλλογο, τι θέλουν να πουν στους μαθητές και στις μαθήτριες, με ποιον τρόπο και ποιον στόχο θέλουν να επιτύχουν, δεν θα είχα αντίρρηση να γίνει κάτι τέτοιο. Εφόσον συμφωνηθεί μέσα από διάλογο μια δράση και καταλήξουμε στον κοινό στόχο και στο κοινό πλαίσιο, δεν βλέπω πρόβλημα κάπου».

Κ. Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ

«Η φύση είναι ανάγκη…»

«Δεν ξέρω πώς να τη χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, διότι δεν υπάρχει καμία λογική. Προφανώς κάποιος αντικυνηγός ή ψευτοοικολόγος το έκανε. Σαν εγκύκλιος είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη, δεδομένου ότι δεν πας να κάνεις ψυχική άλωση.

Όταν καλούμε τους κυνηγούς να μιλήσουν για τη νόσο των πουλερικών είναι καλοί για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά και οι γονείς; Δεν θα πάμε να μάθουμε τα παιδιά πώς πυροβολούν. Έχουμε ξανακάνει παρόμοιες εκδηλώσεις. Εμείς θα τους μάθουμε ότι η φύση είναι ανάγκη να τη συμπληρώνουμε και να τη διαχειριζόμαστε. Όλα αυτά είναι υποκριτικά και κρύβουν άλλες καταστάσεις».

Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος ΚΣ Αμαλιάδας

«Πιστεύω ότι αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική να αποδυναμώσουν την κυνηγετική  κοινότητα, να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο στο κυνήγι, να χτυπήσουν τις Ομοσπονδίες και στο τέλος να μην υπάρχουμε.

Δεν θέλουν να ενημερώνεται ο κόσμος και οι μαθητές. Δεν νομίζω ότι είναι κακό να έρχεται ένας κυνηγός σε επαφή με μαθητές. Δεν είναι δολοφόνος ο κυνηγός, άσχετα αν αυτή την εικόνα θέλουν να περάσουν και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

 Όπου δεν υπάρχει κυνήγι, υπάρχει έντονη λαθροθηρία. Ο κυνηγός βλέπει τις παρανομίες στα βουνά, λαθροϋλοτομία, παράνομα βοσκοτόπια και μαντριά. Όπως ξέρει τη φύση ο κυνηγός, δεν την ξέρει κανένας».

Άλκης Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος ΚΣ Πύργου

«Αυτή η απόφαση είναι σαν να απαγορεύεις σε ένα παιδί να μιλήσει στον πατέρα του. Δεν πάνε παιδιά κυνηγών στα σχολεία; Ίσα ίσα που έχουν γίνει πολλές δράσεις από τους συλλόγους της Ηλείας με σχολεία, όπως δενδροφυτεύσεις, απελευθερώσεις θηραμάτων, ώστε να γνωρίσουν το περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Θα ήθελα να μας αναλύσουν το σκεπτικό της απόφασης.

Χρήστος Πλιάγκος, πρόεδρος ΚΣ Ζαχάρως

«Με θλίβει το γεγονός ότι ενώ εμείς προσπαθούμε να μάθουμε τη νέα γενιά πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κυνήγι και ότι πρέπει να σεβέται τους νόμους και το θήραμα. Ξαφνικά εδώ και λίγο καιρό δεχόμαστε πόλεμο σαφώς κατευθυνόμενο, με τελευταία εχθροπραξία την κατακριτέα απαγόρευση της ενημέρωση εντός των σχολικών αιθουσών από κυνηγετικούς συλλόγους και οργανώσεις

ι πιο καλό από το να εμπνεύσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίζουν το κυνήγι ως χόμπι; Καλό θα ήταν να ενημερώσουμε τους συγκεκριμένους «κυρίους» ότι δεν ξεφυτρώσαμε ξαφνικά. Οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι είναι καθόλα νόμιμοι και αναγνωρισμένες και εκ του νόμου συνεργαζόμενοι με την πολιτεία. Στους συγκεκριμένους ανθρώπους θέλω να συστήσω να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της παιδείας και της μόρφωσης».

Γ. Βέρροιος, πρόεδρος ΚΣ Λεχαινών

Είναι μη δημοκρατική απόφαση. Οι Ομοσπονδίες έχουν θηραματολόγους και επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου και μπορούν να παρουσιάζουν στα παιδιά την άγρια πανίδα τη φύση. Είχαμε σκεφτεί και εμείς ως Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών να πράξουμε κάτι αντίστοιχο αλλά η απόφαση πλέον λειτουργεί αποτρεπτικά σε αυτή την πρωτοβουλία.

Τα παιδιά στερούνται ερεθισμάτων που θα τους έφερναν πιο κοντά με τη φύση και θα τους εδιναν πιο καθαρή εικόνα για το τι είναι το κυνήγι και σεβασμός προς τη φύση».

Αχιλλέας Διαμαντόπουλος, πρόεδρος ΚΣ Βουπρασίας

Δεν μου φαίνεται λογική αυτή η απόφαση. Κακώς θεσπίστηκε αυτή η απαγόρευση. Εμείς κάνουμε συνέχεια απελευθερώσεις θηραμάτων σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς, φέρνοντάς τους κοντά στη φύση. Αδυνατώ να κατανοήσω την απόφαση».

Γιάννης Αρέστης, πρόεδρος ΚΣ Ολυμπίας

Είναι παράξενη και υπερβολική η απόφαση. Οι πιο φυσιολάτρες είναι οι κυνηγοί αλλά εδώ έχουμε πέσει σε περίεργη περίπτωση. Είναι πέρα από τη λογική αυτή η απόφαση. Εμείς συνεργαστήκαμε με τα σχολεία και με άλλες υπηρεσίες σε απελευθερώσεις πουλιών.

Δεν πάμε στα παιδιά να πούμε ότι σκοτώνουμε, αλλά να τους ενημερώσουμε για το πώς πρέπει να προστατευθούν τα θηράματα και το περιβάλλον και ότι πρέπει να γίνεται λογική κάρπωση. Ο κυνηγός επιφέρει την ισορροπία στη φύση. Με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν επιφέρει την ισορροπία ο άνθρωπος, δεν μπορεί από μόνη της η φύση, διότι έχει επέλθει μεταβολή.

Παναγιώτης Βασιλόπουλος, πρόεδρος ΚΣ Κρεστένων

«Δεν νομίζω ότι έχει λογική μια τέτοια απόφαση, διότι όλοι οι κυνηγετικοί  σύλλογοι κατά διαστήματα συνεργαζόμαστε με μαθητές και δασκάλους, με στόχο να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Οι κυνηγοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις πτυχές του περιβάλλοντος».

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top