11 Μαρ 2016
0 σχόλια

Πύργος: Οι ελπίδες στην ολυμπιακή φλόγα να "κάψει" τα σκουπίδια

Οι ελπίδες στην ολυμπιακή φλόγα να "κάψει" τα σκουπίδια
Αχτίδα ελπίδας από την ολυμπιακή φλόγα, η οποία μπορεί να «κάψει» τα σκουπίδια που πνίγουν τον Πύργο, την Ολυμπία και τις γύρω περιοχές, αρχίζει να διαφαίνεται για το εφιαλτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Πελοπόννησο, το οποίο διαρκεί περίπου τρία χρόνια.


Εκατοντάδες οροσειρές με σκουπίδια στα στενά της πόλης του Πύργου θυμίζουν απέραντη χωματερή, όπως το μεγαλύτερο τμήμα της Ηλείας.

Στο κέντρο της πόλης έχουν εμφανισθεί και νοσοκομειακά απόβλητα, ενώ στις γύρω περιοχές συνεχίζονται - λόγω απόγνωσης - οι προσπάθειες καύσης των τεράστιων όγκων σκουπιδιών με αποτέλεσμα την έκλυση τοξικών και καρκινογόνων ουσιών.

Η απειλή της απόλυτης δυσφήμησης στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στις 21 Απριλίου, με τον κίνδυνο οι δρομείς να κάνουν τη διαδρομή δίπλα σε «οροσειρές» σκουπιδιών, φέρεται να επιταχύνει τη λύση.

Τις τελευταίες ώρες, όπως αναφέρει το "Βήμα", ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος φέρεται να ήλθε σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη - την υπόθεση παρακολουθεί και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής - ώστε να αρχίσει η μεταφορά και η επεξεργασία των απορριμμάτων της Ηλείας από το σύστημα μηχανικής διαλογής στην περιοχή Τριανταφυλλιάς Αμαλιάδας.

Το σύστημα αυτό είναι σε δοκιμαστική λειτουργία αλλά έχει ζητηθεί να αναπτύξει πλήρη «ισχύ» τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες αποκομιδή όλων των απορριμμάτων από την περιοχή.

Τι λένε στα κρουαζιερόπλοια για τους 13.000 τόνους σκουπίδια

Φαίνεται να οριστικοποιήθηκε η άμεση μεταφορά 3,5 τόνων απορριμμάτων από τον Πύργο στον ΧΥΤΑ Παλαίρου στη Βόνιτσα, αφού πρώτα, λόγω των αντιρρήσεων τοπικών παραγόντων, υπήρχε απειλή μηνύσεων από φορείς της περιφέρειας και της κυβέρνησης.

«Βέτο» για μεταφορά

Η λύση του προβλήματος προσέκρουε, όπως λένε στο «Βήμα» πρόσωπα που ασχολούνται με το ζήτημα, σε διάφορες τοπικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Είχε προταθεί η μεταφορά των απορριμμάτων σε περίπου 10 ΧΥΤΑ στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας και άλλους.

Γραφειοκρατία

Τα προσκόματα όμως δεν είχαν μόνο τη λογική «παρελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο». Ο δήμαρχος του Πύργου κ. Γαβριήλ Λιάτσης, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά την άμεση λύση του προβλήματος βασιζόμενος και σε «προβληματική ευρεσιτεχνία», όπως λένε κάτοικοι, για την επεξεργασία απορριμμάτων, είχε σχετική «γραφειοκρατική» δυσκαμψία σε ζητήματα άμεσης μεταφοράς απορριμμάτων ή άλλα διεκπεραιωτικά ζητήματα.

Διάβασε αναλυτικότερα στο: patrastimes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top