29 Μαρ 2016
0 σχόλια

Σβήσε-γράψε στον φόρο του ΟΠΑΠ - Τι αλλάζει (πάλι) - Όλα τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Σβήσε-γράψε στον φόρο του ΟΠΑΠ
Την αντικατάσταση του τέλους των πέντε λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με άλλο φόρο ο οποίος θα βαραίνει και πάλι τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Στόχος, να εξασφαλιστούν έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προσμετρηθούν στον κατάλογο με τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της 3ετίας.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, φέρεται να έχει συμφωνηθεί με το «κουαρτέτο».

Συμφωνημένη, φέρεται να είναι και η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ αντί για 500 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016.

Κατά τα λοιπά, αναζητούνται επιπλέον μέτρα που θα κλείσουν τον «λογαριασμό» των 1,8 δις. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

Όλοι οι φόροι, ειδικά οι έμμεσοι, είναι πάνω στο τραπέζι ενώ το οικονομικό επιτελείο ελπίζει και στη βοήθεια της …ΕΛΣΤΑΤ.

Την Πέμπτη, ανακοινώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς ελλείμματος κατά το 2015 αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2016.

Η πιστοποίηση ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ –αντί για έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος- αλλά και η πρόβλεψη για οριακή μεταβολή του Ακαθάριστου Προϊόντος μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να αξιώσει το «κούρεμα» των μέτρων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλύτερη των προβλέψεων που είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι όταν και κλείδωσε ο λογαριασμός των μέτρων.

Στην πρώτη κατηγορία, φέρονται να ανήκουν προς το παρόν, τρία θέματα:

1. Ο νέος φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ο οποίος όμως θα υπολογίζεται διαφορετικά από ότι προβλέπει η σημερινή νομοθεσία.

2. Το 2ο θέμα για το οποίο ελληνική κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να είναι κοντά σε συμφωνία, έχει να κάνει με τις αμυντικές δαπάνες

3. Το 3ο σημείο στο οποίο φέρεται να υπάρχει συμφωνία είναι η μη επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Ο κατάλογος των μέτρων που παραμένουν πάνω στο τραπέζι περιλαμβάνει:

1. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα –αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης αλλά και φυσικό αέριο και υγραέριο κίνησης- κατά τουλάχιστον 6%.

2. Την αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία αλλά και τη θέσπιση φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση.

3. Βέβαιη θεωρείται και η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Διάβασε αναλυτικότερα στο: fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top