29 Μαρ 2016
0 σχόλια

Ηλεία: Ορατός κίνδυνος για «κουτσή» αποζημίωση των σεισμόπληκτων

Ορατός κίνδυνος για «κουτσή» αποζημίωση των σεισμόπληκτων
Ανησυχητικοί είναι οι οιωνοί για το μέλλον των κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου, καθώς έχει καθυστερήσει αρκετά η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης,


ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς»- οι πιστωτικές διευκολύνσεις προς τους δικαιούχους αναμένονται «κουτσές».

Όπως πληροφορείται η εφ. «Πατρίς», τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών) προσανατολίζονται στο να δώσουν ως αρωγή μόνο το 60% των χρημάτων που απαιτούνται για την επισκευή των κτισμάτων και για το υπόλοιπο 40% να προβλεφθεί χορήγηση χαμηλότοκου τραπεζικού δανείου.

Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα οδηγήσει σε τέλμα και σε εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων κτιρίων, αφού τα τραπεζικά δάνεια είναι ανύπαρκτα στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια και δεν διαφαίνεται σύντομα προοπτική αλλαγής των δεδομένων.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, ούτε στα σεισμόπληκτα της Κεφαλλονιάς ούτε στα πλημμυρόπληκτα της Αιτωλοακαρνανίας έχουν δοθεί τραπεζικά δάνεια, με συνέπεια πολλές οικογένειες να μην έχουν καταφέρει ακόμα και σήμερα να επισκευάσουν τα σπίτια τους.

«Το να ανακοινώσουν τα υπουργεία το ποσό που απαιτείται για τα σεισμόπληκτα και στη συνέχεια να μας πουν ότι το 40% θα πρέπει να το αναζητήσουν από τις τράπεζες, είναι δώρο άδωρον.

Δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα η οριοθέτηση. Στόχος είναι να καταβληθεί το 100% του ποσού από αρωγή, αλλιώς τα σπίτια δεν θα φτιαχτούν ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθυστερεί η οριοθέτηση

Παράλληλα, ο Λεβιάθαν της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για να οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», οι αρμόδιες υπηρεσίες των τριών υπουργείων θέλουν περίπου 20 ημέρες ακόμα για να εκδώσουν τα πορίσματά τους σχετικά με την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης και να ξεκινήσουν τη σχετική διαδικασία, ενώ ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση για την αποστολή ειδικών γεωλόγων που θα εκτιμήσουν την υπάρχουσα κατάσταση του εδάφους στη Φρίξα.

Για τον λόγο αυτό, εντός των επόμενων ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, μαζί με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top