21 Μαΐ 2016
0 σχόλια

Γ. Γεωργιόπουλος : «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» με πυρήνα την Ολυμπία

«Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» με πυρήνα την Ολυμπία
Σύμφωνο συνεργασίας και ανάπτυξης

Αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων που αφορούν στη «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» στον άξονα Πύργος – Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία,


θέμα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της προσεχούς Δευτέρας, έκανε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος.:

«Εκείνο που θα κάνουμε τη Δευτέρα θα είναι στο ΠΣ να εγκρίνουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον δήμο  Πύργου και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι οποίοι θα είναι οι βασικοί μας εταίροι σε αυτή την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), η οποία θα τρέξει στον άξονα Πύργος – Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία για την επόμενη τετραετία έως το τέλος δηλαδή του τρέχοντος επιχειρησιακού προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ», είπε και συνέχισε:

Τι είναι η ΟΧΕ;

«Η Ολοκληρωμένη Χωρική επένδυση  είναι ένα ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Κάθε περιφερειακή ενότητα που θέλει να σχεδιάσει σοβαρά την ανάπτυξή της, με βάση αυτό το νέο εργαλείο του ΕΣΠΑ, ορίζει μια γεωγραφική περιοχή την οποία θεωρεί ότι έχει την ιδιαίτερη εκείνη δυναμική για να πάρει μια υπεραξία – προστιθέμενη αξία στο οικονομικό της προϊόν και με κατάλληλα χρηματοδοτικά, προσπαθεί να μοχλεύσει πόρους μαζί και με τους ιδιώτες.

Εμείς ορίσαμε και θεωρήσαμε πως ο άξονας Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, με το Κατάκολο ως πύλη εισόδου, περίπου ενός εκατομμυρίου επισκεπτών το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα και με πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία με την Παγκόσμια ταυτότητά της, τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει αλλά και το αστικό κέντρο που λέγεται Πύργος, ότι μπορούμε να πάρουμε αυτή την προστιθέμενη αξία, το οικονομικό προϊόν που αναζητούμε στην Ηλεία πολλά χρόνια τώρα.

Προγράμματα και πόροι

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αντλήσει πόρους από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, από το Ταμείο Αλιείας, από το Γεωργικό Ταμείο και κάθε άλλο Ταμείο, ακόμα και το Ταμείο Horizon που δεν ανήκει στο ΠΕΠ Δυτ. Ελλάδας, αλλά κατευθείαν στην ΕΕ.

Οποιοσδήποτε πόρος μπορεί να προέλθει από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και να ενισχύσει αυτή την προσπάθειά μας μπορούμε να τον μοχλεύσουμε , να τον αναζητήσουμε να τον αξιοποιήσουμε.

 Αυτή την ιδιαίτερη περιοχή μπορούμε να την αναπτύξουμε και περαιτέρω.

Εξακτίνωση σε άλλες περιοχές

Συμπληρωματικά σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, μπορούμε εξακτινώνοντας τις δράσεις μας να παρέμβουμε και σε περιοχές οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό τον άξονα, και κυρίως στη θεματική του που είναι πολιτισμός και τουρισμός.

Δεν μπορεί να είναι εκτός των στοχεύσεων μας, εν τω μέτρω, και η Αρχαία Ήλιδα και ο Επικούρειος Απόλλωνας.

Δεν μπορεί να είναι έξω από τις στοχεύσεις μας οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα.

Δεν μπορεί να είναι έξω από τις στοχεύσεις κάθε πρόταση που μπορεί να κάνουν όχι μόνο οι δήμοι αλλά και φορείς, όπως η Αρχαιολογική υπηρεσία και η ΔΟΑ και η ΕΟΕ και η ΔΟΕ.

Εταίρος το ΕΒΕ Ηλείας

Εταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και το ΕΒΕ Ηλείας διότι όλα όσα θέλουμε να κάνουμε χωρίς επιχειρηματικότητα και χωρίς θέσεις εργασίας θα είναι άνευ αποτελέσματος. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πάρουμε.

Ότι έργο κάνουμε ή ότι δράση αναπτύξουμε πάνω σε αυτό τον άξονα και πάνω στη θεματική πολιτισμός και τουρισμός έχει ως απώτερο σκοπό και στόχο να δημιουργήσει επιχειρηματικότητα, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον τόπο σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς».

Προσκλητήριο στις δημοτικές αρχές

Καλώ από εδώ, θα το κάνουμε και ο Περιφερειάρχης και εγώ από το ΠΣ, τους δύο εμπλεκόμενους δήμους με τους οποίους συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα και κάναμε την πρώτη συζήτηση, μέχρι το τέλος του μήνα που έχουμε ορίσει να περάσουν από τα δημοτικά τους συμβούλια και να εγκρίνουν το σύμφωνο συνεργασίας, και να οριστικοποιήσουμε κατ’ αρχήν τους στρατηγικούς μας στόχους.

Πάνω σε αυτούς τους στρατηγικούς μας στόχους θα έρθουμε στη συνέχεια να προσθέσουμε τα επιμέρους έργα να «κουμπώσουμε» δηλαδή τα έργα και τις δράσεις που θα μας δώσουν αυτό το προσδοκόμενο αποτέλεσμα.

Ελπίζω ότι όλοι μας για πρώτη φορά πρέπει να το κάνουμε σοβαρά στην Ηλεία.

Να συνενώσουμε δυνάμεις, γιατί αυτό θα μας κάνει τη διαφορά προκειμένου όλοι μαζί να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο...»

Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top