27 Αυγ 2016
0 σχόλια

Παυλωνία: Μία «πολύτιμη» καλλιέργεια στο Καπελέτο Ηλείας

Παυλωνία Μία «πολύτιμη» καλλιέργεια στο Καπελέτο
Στο Καπελέτο Ηλείας συναντήσαμε μια «άνγωση» καλλιέργεια σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων.


Από τον ιδιοκτήτης της κ. Βασίλη, πληροφορηθήκαμε πως πρόκειται για παυλώνια ή παουλόβνια, δενδρώδης καλλιέργεια  που θεωρείται ως πολλά υποσχόμενη για την παραγωγή ξύλου και βιομάζας με εντυπωσιακές οικονομικές αποδόσεις.

Ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμούσε να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία του γιατί έχουν αρχίσει στην περιοχή να τον ρωτούν «τι και πώς και από πού» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεί την ησυχία του όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Η παουλόβνια, που αποκαλείται και το δέντρο του μέλλοντος, αποτελεί το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό στον κόσμο.

Είναι ένα δέντρο φυλλοβόλο, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.

Μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -20°C μέχρι +40°C.

Το έδαφος που προτιμά είναι τα βαθιά αμμώδη εδάφη, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία όμως πρέπει να στραγγίζουν. Φυτεύονται 70-80 δέντρα το στρέμμα.

Κατά μέσο όρο, ετησίως αναπτύσσει ξύλο ύψους 2 έως 4 μέτρα διαμέτρου 4-5 εκατοστά. Οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος και μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα.

Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.

Το ξύλο, όμως, της παουλόβνιας είναι ελαφρύ, αλλά σκληρό, με καλή μικροδομή.

Δεν στρεβλώνει, ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες που οφείλονται στην υγρασία, δεν σχίζεται από το κάρφωμα.

Το πριόνισμα είναι εύκολο χωρίς κίνδυνο θρυμματισμού, ενώ η κόλλα και τα χρώματα έχουν εύκολη πρόσφυση.

Οι μοναδικές ιδιότητες που έχει το ξύλο της παουλόβνιας, όπως η ανθεκτικότητα, το χαμηλό βάρος, η σταθερότητα της κατεργασίας του, καθιστούν το ξύλο αυτό πολύτιμο.

Επιμέλεια Κώστας Ζαφειρίου
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top