18 Αυγ 2016
0 σχόλια

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Με έξι μήνες καθυστέρηση η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης

Με έξι μήνες καθυστέρηση η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης
Έξι μήνες μετά τον σεισμό των 5,2R της 15ης Φεβρουαρίου στην περιοχή της Κρέστενας το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε στην οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής.


Η απόφαση του υπουργείου δημοσιεύτηκε με ΑΔΑ 7ΤΤΗ4653Ξ-ΓΗΖ και έχει ημερομηνία 12 Ιουλίου 2016, ενώ έφτασε πριν από λίγες μέρες στα χέρια των δημάρχων της Ηλείας.

Ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου ως σεισμόπληκτη περιοχή ορίστηκε ολόκληρος ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, οι τοπικές κοινότητες Άσπρων Σπιτιών, Βασιλακίου, Ηρακλείας, Λούβρου, Πλατάνου, Λαμπείας και Ορεινής. Από τον δήμο Ζαχάρως σεισμόπληκτη χαρακτηρίστηκε ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Ζαχάρως και οι τοπικές κοινότητας Φιγαλείας και Πετραλώνων.

Τέλος από τον δήμο Πύργου σεισμόπληκτες χαρακτηρίζονται οι Τοπικές Κοινότητες Ανεμοχωρίου και Βαρβασαίνης.

Αναφερόμενος στην έκδοση της σχετικής απόφασης ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος επισήμανε

«Έχουμε πλέον στα χέρια μας, το κείμενο για την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης.  Καθυστερήσαμε αλλά αυτοί είναι οι ρυθμοί της Ελληνικής Πολιτείας. Κατά συνέπεια έκκληση στους ανθρώπους κατά προτεραιότητα, που έχουν υποστεί ζημιές να αρχίσουν να ετοιμάζονται.

Η απόφαση μας δίνει τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς κίνησης επάνω στον τομέα αυτό. Το 80% δωρεάν αρωγή σε δύο δόσεις και το 20% άτοκο δάνειο αφού εξασφαλίσουμε τράπεζα που να είναι διαθέσιμη να το δώσει και αυτό είναι θέμα συζήτησης του δήμου.

Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα βρεθώ στην Αθήνα προκειμένου να ζητήσουμε από το υπουργείο, να επιβληθεί στις τράπεζες, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη.

Δυστυχώς η καθυστέρηση που υπήρξε εξανέμισε τις όποιες οικονομίες υπήρχαν.

Πλησιάζει ο χειμώνα και τα σπίτια που έχουν πληγωθεί και αναιρούν την δυνατότητα χρήσης στον ιδιοκτήτη, πρέπει να κινηθούμε τάχιστα. Έκκληση στους πολίτες να στρατευτούν σε αυτό το ανελαστικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες.

Κάνουμε έκκληση και προς την Πολιτεία, να σταματήσει τις περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αυτά τα οποία είναι να δρομολογηθούν, να δρομολογηθούν άμεσα, να διευκολυνθεί η περιοχή γιατί επηρέασε ο σεισμός οικονομικά την περιοχή μας. Εκτιμώ πως θα κυλήσουν ομαλά τα πράγματα, με σύνεση όπως πρέπει και όπως κινείται πάντα η περιοχή μας» επισήμανε ο Σ. Μπαλιούκος.

Τι προβλέπετε

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ο ιδιοκτήτης (ή ο διαχειριστής σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου που έχει πληγεί από το σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου 2016, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης.

Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Η παραπάνω προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος.

Στις περιοχές που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον προαναφερόμενο σεισμό.  Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή τη ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το συμβάν και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, κάθε ιδιοκτήτης είναι δικαιούχος κατά το ποσοστό της ιδιοκτησίας του επί του οικοπέδου.

H Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια 6/15 Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, Δ.Κ.Α. δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει ο ίδιος με Υπεύθυνη Δήλωσή του. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Σ.Σ. εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ. 3.5

Για κατοικίες, αποθήκες (εκτός των επαγγελματικών αποθηκών), στάβλους, αγροτικά κτίρια καθώς και αγροικίες εποχιακής χρήσης, χορηγείται Σ.Σ. με ανώτατο όριο εμβαδού τα 150 τ.μ. ανά λειτουργικά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κτηνοτροφικές μονάδες, επαγγελματικές αποθήκες καθώς και κτίρια κοινωφελούς χρήσης, που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα ή σε Σωματεία, το εμβαδόν (εάν είναι πάνω από 150 τ.μ.) θα διαιρείται σε τμήματα των 150 τ.μ.

Το προκύπτον τελικώς, μετά την ως άνω διαίρεση, υπόλοιπο τμήματος, αν έχει εμβαδόν μέχρι και 50 τ.μ. θα αμελείται, ενώ αν είναι πάνω από 50 τ.μ., τότε θα χορηγείται Σ.Σ. ανάλογα με το εμβαδόν του. Κάθε τμήμα με εμβαδόν 150 τ.μ. αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία λειτουργικά ανεξάρτητη. Ως εκ τούτου για το πρώτο τμήμα η Σ.Σ. θα αποτελείται κατά 80% από Δ.Κ.Α. και κατά 20% από Α.Δ., ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα μόνο από Α.Δ..

Σε επιφυλακή

Παράλληλα στον Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι πολίτες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η περίοδος αυτή έρχεται σε όλους να θυμίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Σε λίγο θα έχουμε την μαύρη επέτειο για τις φωτιές του 2007. Οι άνεμοι επικεντρώνονται στην περιοχή μας. Κάνω έκκληση σε όλους τους δημότες σε όλους τους Ηλείους, γιατί οι φωτιές είναι ένα ανεξέλεγκτο το γεγονός, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είχα πει το 2007 πως εάν πέσει ένα σπίρτο στην Βάρδα η φωτιά θα βγει στην Φιγαλεία.

Το ίδιο θα συμβεί τώρα αν δεν προσέξουμε. Έχουμε το αρνητικό ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να κάνει καθαρισμούς. Όπου διέρχομαι στο δήμο διαπιστώνω πως άνθρωποι νοικοκυραίοι που πρόσεχαν τα κτήματά τους και ήταν κήπος, τώρα είναι δάσος.

Οι κάτοικοι να προσέξουν να μην ανάψουν φωτιά που θα έχουμε τα μελτέμια εις βάρος μας, να μπορέσουμε να ξεφύγουμε αυτό το δεκαπενθήμερο και αυτή η ομαλή χρονιά να εξελιχθεί για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Στο δήμο είμαστε στρατευμένοι αυτές τις 15 ημέρες και αναστέλλουμε κάθε άλλη δραστηριότητα προκειμένου να επικεντρωθούμε σε αυτή την προτεραιότητα την οποία τα πράγματα έχουν επιβάλει» υπογράμμισε ο Σ. Μπαλιούκος.

Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top