26 Σεπ 2016
0 σχόλια

Επικούριος Απόλλωνας: «Στον «αέρα» οι εργασίες συντήρησης του ναού!

Επικούριος Απόλλωνας
Καθυστέρηση παρατηρείται για τη χρηματοδότηση της νέας μελέτης για τον Επικούριο


Στον «αέρα» βρίσκεται η  χρηματοδότηση για την υλοποίηση της νέας μελέτης επέμβασης στις μακρές πλευρές, καθώς  και αναστήλωσης λιθίων στο βόρειο επιστύλιο του ναού Επικούριου Απόλλωνα, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σχετική  εξέλιξη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί συνέχεια των εργασιών συντήρησης και διατήρησης του ναού, οι οποίες έγιναν σε σημαντικό βαθμό τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα μελέτη έχει ολοκληρωθεί εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα από εμπλεκόμενους  κορυφαίους επιστήμονες, αλλά δεν έχει σημειωθεί εξέλιξη όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός αυτό απασχολεί σε σημαντικό βαθμό την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι ο Επικούριος αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή.

Η μελέτη

Η προτεινόμενη επέμβαση στις μακρές πλευρές  του μνημείου που περιλαμβάνει η νέα μελέτη την οποία έχει στη διάθεσή της η «ΠΡΩΤΗ», αφορά τα τμήματα της ανατολικής και δυτικής κιονοστοιχίας που περιλαμβάνουν συνολικά 22 κίονες.

Για τις εργασίες προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα εργοταξιακή υποδομή, πέρα των τρεχουσών αναγκών του έργου (προμήθειες λίθων, αναλώσιμων υλικών, κατασκευή νέων συνδέσμων από τιτάνιο κ.α.).

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο συνολικός προϋπολογισμός της επέμβασης εκτιμάται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ, που αφορά σε ετήσιο κόστος έργου 300.000-350.000 ευρώ.

Εξάλλου όσον αφορά την πρόταση για την αναστήλωση τριών λίθων στο βόρειο επιστύλιο του ναού, αυτή κυρίως στοχεύει στην αποκατάσταση  της αποκομμένης (από το 1812) οριζόντιας στήλωσης λίθων της βόρειας όψης του μνημείου.

Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω μελέτη, ο ναός αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα της διατήρησης των κλασσικών μνημείων, εξακολουθεί να διαθέτει ένα υψηλό ποσοστό, μεγαλύτερο του 60%, του δομικού του υλικού, ενώ εντυπωσιακή είναι και η ποσότητα του υλικού που υπάρχει διάσπαρτο στον αρχαιολογικό χώρο.

Αυτό οφείλεται στη μη ύπαρξη κοντινού αστικού κέντρου καθώς και στους δύσβατους ορεινούς δρόμους της περιοχής, που καθιστούσαν δύσκολη όσο και ασύμφορη τη μεταφορά βαρέων φορτίων!

Το μνημείο πάντως εξακολουθεί να παρουσιάζει στα τμήματα όπου δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες αποκατάστασης κατά τα τελευταία χρόνια, πολλές και εκτεταμένες γεωμετρικές παραμορφώσεις, όπως είναι οι έντονες καθιζήσεις θεμελίων και δαπέδων, οι σημαντικές αποκλίσεις κιόνων , μετατοπίσεις επιστυλίων κ.α.

Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος - protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top