22 Οκτ 2016
0 σχόλια

Κοροϊδία για τους Ηλείους πληγέντες. Η «ευνοϊκή» ρύθμιση του Τ. Πετρόπουλου προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Κοροϊδία για τους Ηλείους πληγέντες
Εμπαιγμό προς τους πολίτες  αλλά και τους επαγγελματίες των περιοχών της Ηλείας που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου


αποτελεί η εγκύκλιος  του υφυπουργού εργασίες και κοινωνικής ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 με την αριθμό πρωτοκόλλου Φ.80000/οικ.42724/1641 επισημαίνεται ότι για όσουςαποδεδειγμένα έχουν πληγεί , επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις:

α) κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων),

β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων ),

γ) οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.

Χωρίς ενημέρωση

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, υποθετικά, έχει αποσταλεί προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα τα τοπικά υποκαταστήματα τόσο του ΙΚΑ, όσο και του ΟΑΕΕ, δεν έχουν λάβει ενημέρωση αναφορικά με την παράταση πληρωμής των οφειλών.

Την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος τονίζει ότι η ευνοϊκή ρύθμιση θα ισχύσει μόνο για όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί,  δεν έχουν οριστεί χρονοδιαγράμματα δήλωσης των ζημιών στους οικείους δήμους, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Αρκετοί από εκείνους που σήμερα έχουν πληγεί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έγγραφα θα πρέπει να καταθέσουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί ζημιά.

Δώρο άδωρο

Αρκετοί ήταν εκείνοι που ουσιαστικά έσπευσαν να «επωφεληθούν» από την «ευνοϊκή» ρύθμιση του κ. Πετρόπουλου και λόγω αδυναμίας πληρωμών δεν πήγαν να καταβάλουν τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες  που στα τέλη του μήνα Σεπτέμβρη βρέθηκαν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ ζητώντας διευκρινήσεις για το τι τελικά θα γίνει, χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός μάλλον «ξέχασε να διευκρινίσει» ότι στην ειδική ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι πληγέντες και μόνο όσοι δεν είναι έχουν υπαχθεί σε κάποια άλλη ρύθμιση!

Εκείνοι οι οποίοι δηλαδή έχουν υπάρχει σε άλλη ρύθμιση, εάν δεν έχουν πληρώσει κινδυνεύουν να χάσουν την αρχική ρύθμιση τους.

Μπορεί διευκρινιστική  εγκύκλιος που αφορά την Ηλεία να μην έχει εκδοθεί –δεν έχουν καν ενημερωθεί τα παραρτήματα των ασφαλιστικών ταμείων- ωστόσο σε προγενέστερη απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ (Αριθμ. Πρωτ. Ε33/1134), με ημερομηνία 1/7/2016, μετά από σχετική απόφαση που αφορούσε ζημιές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές που είχαν γίνει το 2014 και το 2015 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

«Στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές τόσο της έδρας όσο και όλων των παραρτημάτων τωνεπιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγική τους δραστηριότητα (εργοστάσιο, εργοτάξιο κ.λ.π.) ή η κύρια επαγγελματική - οικονομική τους δραστηριότητα (π.χ. κεντρικές αποθήκες)

αναπτύσσεται στις πληγείσες περιοχές και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές» ενώ τονίζεται:

«Καθίσταται σαφές ότι, όσοι υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση δεν είναι δυνατόν να υπάγονταισυγχρόνως σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής».

Αυτό σημαίνει ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων,  θα έπρεπε κανονικά -ακόμα και εάν έχουν πληγεί από την θεομηνία- να προχωρήσουν στην πληρωμή της δόσης τους προς τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «πέφτουν» από τις 100 δόσεις στο σύστημα των 24 δόσεων!

Την ίδια στιγμή πηγές από τα τοπικά υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων των περιοχών που έχουν πληγεί επισημαίνουν ότι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους είναι δεκάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται αργότερα για την περιοχή.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά στην απόφαση του υφυπουργού δεν ορίζεται για το ποιοι θεωρούνται πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές και ποιοι εξαιρούνται από την συγκεκριμένη κατηγορία αλλά και πως γίνεται μία επιχείρηση να μην ζημιώνεται όταν είναι αδύνατο να έχει εισπράξεις καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε μία περιοχή έχει ανασταλεί, λόγω ζημιών.

Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top