8 Νοε 2016
One σχόλια

"Άρωμα Ελλάδας" στη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ για τον Λευκό Οίκο

"Άρωμα Ελλάδας" στη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ
Ποιοι «δικοί μας» βρίσκονται δίπλα στους υποψήφιους προέδρους και τα πόστα που θα αναλάβουν αν κερδίσουν

Αλλοτε ως υποψήφιοι για το Κογκρέσο (ακόμη και για τον… Λευκό Οίκο, μία και μοναδική φορά, το 1988, όταν ο Μάικλ Δουκάκης έχασε από τον πατέρα Μπους) και κορυφαίοι σύμβουλοι και άλλοτε ως χρηματοδότες, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν μακρά ιστορία ενασχόλησης με την πολιτική στις ΗΠΑ.

Το «ελληνικό δαιμόνιο» φαίνεται πως έκανε αισθητή την παρουσία του και στις φετινές προεδρικές εκλογές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Ομογένεια να δίνει δυναμικά το «παρών», έστω και πίσω από τις κάμερες.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, που δίνουν σήμερα τη μεγάλη μάχη για τον Λευκό Οίκο, δεν αναφέρθηκαν εκτενώς στην Ελλάδα και στα εθνικά θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Είχαν όμως και οι δύο στο πλευρό τους επιφανείς συμβούλους από την Ομογένεια, που τους έλυσαν τα χέρια, ενώ δεν αποκλείεται τα πρόσωπα αυτά να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Ενας από τους κορυφαίους συνεργάτες της «σιδηράς κυρίας» των Δημοκρατικών θεωρείται ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας, Τζον Ποντέστα.

Πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο από την Ελληνίδα Μαίρη Κόκκορη (σ.σ.: Με καταγωγή από την Αρκαδία) και τον ιταλικής καταγωγής Τζον Ντέιβιντ Ποντέστα.
Στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει, όπως λέει, να μαγειρεύει… ελληνικές σπεσιαλιτέ.

Σε παλαιότερο άρθρο τους μάλιστα οι «New York Times» αναφέρουν πως μαγειρεύει συχνά τα φαγητά που του έμαθε η μητέρα του.

Ο 67χρονος Ποντέστα δημιούργησε το Αμερικανικό Κέντρο Προόδου, μια δεξαμενή σκέψης με ισχυρή επιρροή και πελάτες, της οποίας είναι πρόεδρος, ενώ τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αν η Χίλαρι κερδίσει τις εκλογές, για κάποιους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ή θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο τέλος Ιουλίου, με αφορμή την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια είχε γράψει στο Twitter:

«Η Ελληνίδα μητέρα μου θα είναι πραγματικά χαρούμενη που ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα παραβρεθεί απόψε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών».
Μία από τις πιο δυναμικές ελληνικές παρουσίες στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος είναι και η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου, που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον «σύνδεσμο» της Χίλαρι με την Ομογένεια.

Πρώην πρόεδρος στην ΑΚΤ Development Corporation, μία από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες της Καλιφόρνια, είναι παντρεμένη με τον βετεράνο δημοσιογράφο Μάρκο Κουναλάκη, με τον οποίο έχει ιδρύσει δύο έδρες ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Τζορτζτάουν και Στάνφορντ, με θέμα τις ρίζες της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Αφού υπηρέτησε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία από το 2010 έως το 2013, επί προεδρίας Ομπάμα, ανέλαβε στη συνέχεια εθελοντικά ρόλο συμβούλου εξωτερικής πολιτικής στο πλευρό της υποψήφιας των Δημοκρατικών.
Η οικογένειά της διατηρεί στενή σχέση με τους Κλίντον από τη δεκαετία του ’90, όταν ο πατέρας της κ. Κουναλάκη, Αγγελος Τσακόπουλος, παραδοσιακός χρηματοδότης των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Μπιλ Κλίντον, ενημέρωνε τον τότε πρόεδρο σε πολλές κρίσιμες περιόδους για την Ελλάδα.

«Η Χίλαρι Κλίντον γνωρίζει καλά την Ελλάδα. Εχει περάσει αρκετό χρόνο στη χώρα από την εποχή που είχε διατελέσει πρώτη κυρία.

Διατηρεί βαθιές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Επίσης, έχει επισκεφθεί το Πατριαρχείο, όπως άλλωστε και ο σύζυγός της, ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που το έχει κάνει. Ολο αυτό έχει να κάνει με τις σχέσεις τους, αλλά και με το όραμά της…

Εχει δείξει τον σεβασμό και τον θαυμασμό της για την Ελλάδα και την πίστη της στη σημασία της οικονομικής σταθερότητας και φυσικά στην ασφάλεια της χώρας», λέει η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου.

Στον στενό κύκλο της Χίλαρι ανήκουν επίσης ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επενδυτής Ντένις Μιλ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης, που αναπτύσσει έντονη πολιτική δραστηριότητα εδώ και χρόνια, και ο Αντι Μανάτος, με καταγωγή από την Κρήτη. Πρόεδρος της «Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων» (Coordinated Effort of Hellenes) και πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Εμπορίου στα χρόνια του Τζίμι Κάρτερ, είναι προσωπικός φίλος του ζεύγους Κλίντον.

Η «Washington Post» χαρακτήρισε την εταιρεία Manatos & Manatos, που ο ίδιος ίδρυσε το 1981 μαζί με τον πατέρα του, Μάικ, ως «μία από τις αποτελεσματικές εταιρείες υπηρεσιών λόμπι».

Ντένις Μιλ

Άντι Μανάτος
Σημαντικό ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση Κλίντον ενδέχεται να διαδραματίσει, τέλος, και ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και πρύτανης σήμερα στη Νομική και Διπλωματική Σχολή (Fletcher School of Law and Diplomacy) στο Πανεπιστήμιο Tufts, κοντά στη Βοστώνη.

Εγγονός πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία, ο Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στη Φλόριντα, αλλά πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Αθήνα, όταν ο πατέρας του, συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το διάστημα 1962-’64.
Δεξί χέρι του Τραμπ ένας Ελληνοαμερικανός

Εκτός της Χίλαρι Κλίντον, στην «ελληνική ψυχή» φαίνεται να ποντάρει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεξί χέρι» στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν ο Τζορτζ Τζιτζίκος, γιος Ελληνα κληρικού, μετανάστη δεύτερης γενιάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διοργανώνει τις περισσότερες δημόσιες συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Η εταιρεία του, Τelion Group, με έδρα τη Φλόριντα, βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ειδικεύεται στη διοργάνωση πολιτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, στις δημόσιες σχέσεις και στις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, συνεργάστηκε στενά με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αλλά και τον Μιτ Ρόμνεϊ (2012),

ενώ είχε αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση της ΒΡ μετά το ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Βασικός σύνδεσμος του μεγιστάνα με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι και ο ομογενής επιχειρηματίας Χρήστος Μαραφάτσος.

Μέλος του Εθνικού Συνασπισμού Διαφορετικότητας (Νational Diversity Coalition), που έχει συστήσει το επιτελείο του Τραμπ, με στόχο να προσελκύσει ψήφους από τις μειονότητες των ΗΠΑ, θεωρεί ότι η πλειονότητα των Ελληνοαμερικανών θα ψηφίσουν Τραμπ και αυτό «επειδή στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων δεν αρέσουν τα λόγια, αλλά τα έργα», όπως τονίζει.
Το 2011, το περιοδικό «Business Week» τον ανακήρυξε ως τον 3ο καλύτερο επιχειρηματία στις ΗΠΑ κάτω των 25 ετών.

Σήμερα είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Blue Sky Capital, με έδρα την Ουάσινγκτον, που ασχολείται με επενδύσεις και κτηματομεσιτικά.

Εχει καταγωγή από τη Χίο και τη Σπάρτη, μέρη που επισκέπτεται κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα.

«Ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα», λέει ο Χρίστος Μαραφάτσος για τον Τραμπ.

Και όταν τον ρωτάνε πόσο εύκολο είναι να υπερασπίζεται έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους υποψηφίους στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, απαντάει ότι «όταν πιστεύει ότι έσφαλε, ζητάει συγγνώμη και αποδέχεται πλήρως την ευθύνη. Αυτό ακριβώς είναι το είδος του προέδρου που θέλω».

Στους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής φιγουράρει, τέλος, το όνομα του νεαρού Τζορτζ Παπαδόπουλου.

Γιος του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Αντώνη Παπαδόπουλου, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου DePaul και διευθύνει το Τμήμα Διεθνούς Ενέργειας, Νόμου και Ασφάλειας Φυσικών Πόρων στο Κέντρο Διεθνούς Δικηγορίας του Λονδίνου.

Το 2012 εκπροσώπησε τις ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για νέους ηγέτες (Geneva International Model United Nations), ενώ φέρεται να συμβουλεύει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, με «ειδικότητα» την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ αγγίζει τα 1,38 εκατομμύρια (περίπου 0,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ) -3 εκατομμύρια σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- και σε σχέση με άλλες μεγάλες μειονότητες, όπως είναι οι ισπανόφωνοι και οι Αφροαμερικανοί, που έκριναν σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση των τωρινών, προεξοφλούν οι αναλυτές.

Οι Ελληνες ομογενείς μπορεί να μην αποτελούν υπολογίσιμη εκλογική δύναμη -αριθμητικά-, προσέρχονται ωστόσο μαζικά στις κάλπες, αναπτύσσουν έντονη επιχειρηματική και πολιτιστική δραστηριότητα και επηρεάζουν εδώ και δεκαετίες τις εξελίξεις, κυρίως μέσα από τη χρηματοδότηση υποψηφίων.

Το ποσοστό των Ελληνοαμερικανών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα πανεθνικά, λόγω του πολύπλοκου συστήματος ωστόσο με τους εκλέκτορες ανά πολιτεία η ψήφος των ομογενών μπορεί να γείρει σημαντικά την πλάστιγγα σε συγκεκριμένες πολιτείες, όπως είναι η Βόρεια Καρολίνα, το Νιου Χάμσαϊρ κ.ά.

Χίλαρι Κλίντον

Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε και οι ΗΠΑ έχουν μια σπουδαία, δραστήρια και πετυχημένη ελληνοαμερικανική κοινότητα. Γι’ αυτό θα επιθυμούσα να δω κάποια λύση (σ.σ.: στην ελληνική κρίση).

Προφανώς είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να αποφασίσει τι προτίθεται να κάνει και ελπίζω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας και στην παραμονή της στην ευρωζώνη», είπε το 2015, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αϊόβα, όπου αποκάλεσε την ελληνική κρίση «τραγωδία».

Θα έμενα λίγο πίσω. Δεν θα ήθελα να συμμετέχω υπερβολικά. Εχουμε αρκετά προβλήματα. Θα άφηνα τη Γερμανία να το χειριστεί… Και ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να παρέμβει, για να σώσει την κατάσταση, σε περίπτωση που η Γερμανία δεν μπορούσε», είπε την 1η Ιουλίου 2015 (ενώ η Αθήνα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το 3ο πακέτο στήριξης), σε συνέντευξή του στο Fox News, ερωτηθείς τι θα έκανε με την ελληνική κρίση χρέους ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ντόναλντ Τράμπ

Θα έμενα λίγο πίσω. Δεν θα ήθελα να συμμετέχω υπερβολικά. Εχουμε αρκετά προβλήματα. Θα άφηνα τη Γερμανία να το χειριστεί… Και ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να παρέμβει, για να σώσει την κατάσταση, σε περίπτωση που η Γερμανία δεν μπορούσε», είπε την 1η Ιουλίου 2015 (ενώ η Αθήνα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το 3ο πακέτο στήριξης), σε συνέντευξή του στο Fox News, ερωτηθείς τι θα έκανε με την ελληνική κρίση χρέους ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ομογενείς για Κογκρέσο και Γερουσία

Σήμερα, οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι πιο γνωστοί από τους Ελληνες ομογενείς που διεκδικούν θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Γερουσία ή στα πολιτειακά όργανα είναι α) ο Τζον Σαρμπάνης, εγγονός μεταναστών από τη Λακωνία.

Από το 2007 εκλέγεται ομοσπονδιακός βουλευτής της πολιτείας του Μέριλαντ με το Δημοκρατικό Κόμμα.
β) ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης, με ρίζες από την Κάλυμνο, ο οποίος διετέλεσε ομοσπονδιακός γερουσιαστής από το 1983 έως το 2007.
γ) η 70χρονη Νίκη Τσόνγκας, χήρα του σπουδαίου Ελληνοαμερικανού πολιτικού Πολ Τσόνγκας (ο οποίος το 1992 είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών με αντίπαλο τον Μπιλ Κλίντον), η οποία από το 2007 εκλέγεται βουλευτής στην 3η Περιφέρεια της Μασαχουσέτης.
δ) ο γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, που εξελέγη για πρώτη φορά πολιτειακός βουλευτής το 2000 και αποτελεί δραστήριο μέλος των Δημοκρατικών στην Αστόρια.
ε) η νεαρή δικηγόρος Αραβέλλα Σιμωτά, η πρώτη γυναίκα που ψηφίστηκε στην 36η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης στο Δυτικό Κουίνς και η οποία τάσσεται στο πλευρό των Δημοκρατικών.

Της Νατάσας Παυλοπούλου
Πηγή: parapolitika.gr

1 σχόλια:

  1. Αν βγει η Κυρια Κλιτον τοτε θα ειπη ο Ελληνας βαστατε Τουρκοι τα Αλογα λιγο να ξενασανω να χερατησω τα βουνα και τις κοντοραχουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Toggle Footer
Top