14 Ιαν 2017
0 σχόλια

Ο πάγος «έκαψε» 23.000 στρέμματα καλλιεργειών στην Ηλεία

23.000 στρέμματα καλλιεργειών στην Ηλεία «έκαψε» Ο πάγος
Στα εσπεριδοειδή και σε μια έκταση περί τα 60.000 στρέμματα στους Δήμους Αιγίου και Δυτικής Αχαΐας, τον κάμπο της Ηλείας και περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας
εστιάζεται η μεγαλύτερη καταστροφή στις καλλιέργειες από τον παγετό που προκάλεσε η παρατεταμένη τα τελευταία 24ωρα κακοκαιρία, με ισχυρή βροχόπτωση και χιονόπτωση ακόμη και σε παραλιακές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Την αξιολόγηση αυτή, μαζί με άλλα στοιχεία που σχετίζονται με την πρώτη καταγραφή σε επίπεδο διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτ/νια απέστειλε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου,

ζητώντας -σε αυτή τη φάση- «ταχύτητα και υπευθυνότητα στο συντονισμό από τις υπηρεσίες του υπουργείο και τον ΕΛΓΑ για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών των παραγωγών» .

ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έγινε από την Περιφέρεια, προς ενημέρωση του υπουργείου, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή της παραγωγής και κυρίως του φυτικού κεφαλαίου (δένδρα) στις λεμονιές του Αιγίου, σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων για το προϊόν αυτό της κατηγορίας των εσπεριδοειδών που είναι ως ποικιλία, αποκλειστικής παραγωγή στην περιοχή.

Επίσης, όσον αφορά τις πορτοκαλιές στην Αιγιάλεια, καταγράφεται ζημιά στο 50% της παραγωγής και μεγάλο ποσοστό των δένδρων.

Η παραγωγή πορτοκαλιού στην Περιφέρεια καταγράφηκε σε μεγάλο ποσοστό και σε εκτάσεις 23.000 στρεμμάτων στην Ηλεία και 31.000 στρεμμάτων σε Αιτ/νια.

ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Συμπληρωματικά, στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, το γεγονός ότι για αρκετά 24ωρα η μέση θερμοκρασία βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και πρώιμα κηπευτικά είδη για τα οποία,

σύμφωνα με την αναφορά του κ. Κατσιφάρα, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και προ τετραμήνου επλήγησαν και από ισχυρή βροχόπτωση και τους ανεμοστρόβιλους».

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top