24 Αυγ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Η «μαγική βραδιά» Πολιτισμού και Μουσικής πανδαισίας στη Δίβρη, στις 19 Αυγούστου 2017!

Ηλεία: Η «μαγική βραδιά» Πολιτισμού και Μουσικής πανδαισίας στη Δίβρη, στις 19 Αυγούστου
Αυτό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 19 Αυγούστου στην κωμόπολη της Δίβρης,


στα πλαίσια των Εκδηλώσεων του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» δεν έχει ξαναγίνει (έτσι είπαν πολλοί)….

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ «ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ (ΠΙΑΝΟ) ΜΠΑΜΠΗ ΒΕΛΗΣΣΑΡΙΟ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ)
Πολλοί έπαινοι με εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς, όπως η ομοθυμαδόν έκφραση «ήταν μια μαγική βραδιά» ή η ακόμη πιο έγκυρη και απρόσμενη άποψη του διεθνούς φήμης πιανίστα κ. Δαυίδ Ναχμία που είπε:

«Ήταν από τις λίγες φορές που είδα ένα κοινό, καλοντυμένο να παρακολουθεί με τέτοια προσοχή, και να σιγοτραγουδάει».

Και συνέχισε χαριεντιζόμενος: «Από εδώ και πέρα θα λέμε "Σαβουάρ Διβρ" αντί Σαβουάρ Βιβρ!!!..,,»!!!...

Όντως, τη βραδιά αυτή η  Μεγάλη Δίβρη ΜΟΡΕΟΣ , βρήκε ξανά τις μεγάλες δόξες της.....

Και πράγματι, η ωραία βραδιά κύλισε ευχάριστα, επαγωγικά και δημιουργικά στην διάρκεια ενός τριώρου (7:30 νέως 10:30) σύμφωνα με το προαναγγελθέν Πρόγραμμα και καθήλωσε στο φιλοθεάμον κοινό στις θέσεις του να παρακολουθεί με κατάνυξη καταχειροκροτώντας.

Τα 300 περίπου καθίσματα του αίθριου με την εξέδρα στην κάτω αυλή του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, δίπλα στην «ρεματιά των αηδονιών», γέμισαν από νωρίς, ο καιρός ήταν ιδεώδης και παρακολούθησαν με κατάνυξη την όλη Εκδήλωση.

Στην έναρξη ο Πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» καλωσόρισε τους καλεσμένους απευθύνοντας τον χαιρετισμό (που παρατίθεται πιο κάτω) και ξεκίνησε το κυρίως Πρόγραμμα.

·         Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ:

Στην αρχή, έγινε σε μια σεμνή τελετή η Βράβευση τεσσάρων φιλοδιβριωτών Εκπαιδευτικών (οι προ 40 ετών υπηρετήσαντες στη Δίβρη κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος ως καθηγητής και ο κ. Τάσος Βασιλείου ως δάσκαλος και οι κ. Λαοκράτης Βάσσης και κ. Αγγελική Μανιαδάκη ως οι καλλίτεροι πρεσβευτές της Δίβρης)
με την προσφώνηση από τον Πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, την απονομή τιμητικής πλακέτας και την αντιφώνηση των τιμώμενων προσώπων (λεπτομέρειες κατωτέρω)

·         Η ΟΜΙΛΙΑ:

Στη συνέχεια ο Φιλόλογος-συγγραφέας και διανοητής κ. Λαοκράτης Βάσσης σε μια εμπνευσμένη και συγκλονιστική ομιλία του με θέμα «Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ στην Οικονομική, Ηθική και Πνευματική κρίση»,
 καθήλωσε επί 15 λεπτά το ακροατήριο και καταχειροκροτήθηκε.

Η ομιλία του κ. Λαοκράτη Βάσση, θα δημοσιευτεί προσεχώς μετά την απομαγνητοφώνησή της, γιατί μίλησε από στήθους   .
·        
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Και ήρθε η μεγάλη στιγμή της βραδιάς. Ανέβηκαν στο πάλκο οι κορυφαίοι του μουσικού πενταγράμμου ο κ. Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο ο κ. Μπάμπης Βελησσάριος τραγούδι, αφού προηγήθηκε σύντομη αναφορά για τους μουσικούς από την Φιλόλογο κ. Αγγελική Μανιαδάκη.

Ασφαλώς και δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτή την μουσική μυσταγωγία που πρόφεραν οι διαπρεπείς μουσικοί μας που έθελξαν στον υπέρτατο βαθμό το ακροατήριο.
Τα 15 περίπου τραγούδια τους αφιερωμένα στο μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι με το τίτλο «Στην εποχή του Μάνου» και εκτάκτως με δυο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ένα αισθαντικό ιταλικό ακούστηκαν και σιγοτραγουδήθηκαν από όλο το ενθουσιώδες ακροατήριο… Η ανωτέρω αναγραφείσα φράση του διάσημου πιανίστα κ. Δαυίδ Ναχμία τα λέει όλα….

·         ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ:

Μέσα στη αίθουσα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ είχε στηθεί από την συντηρήτρια έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντούλα Σ. Σωτηροπούλου μια πρωτότυπη Έκθεση Βιβλίων (χρονολογίας από το 1830 έως το 1950) από τη Συλλογή της  κ. Αγγελικής Μανιαδάκη που εντυπωσίασε τους πάντες.
Έγινε παρουσίαση από την κ. Δ. Σωτηροπούλου, αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και σύντομη μεστή ομιλία από την κάτοχό και δωρήτρια των βιβλίων κ. Αγγ. Μανιαδάκη

·         Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΤΑΜΠΛΩ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ:

Στον επάνω αύλειο χώρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, είχαν αναρτηθεί τα σπουδαιότερα ιστορικά ντοκουμέντα αναφερόμενα στην Δίβρη,
 από την αρχαιότητα μέχρι το 1873: Τα ιερά Λάμπεια Όρη, το όρος Φολόη και την αρχαία πόλη Λαμπία (από αρχαίους συγγραφείς), τα πρώτα γραπτά κείμενα για την Δίβρη (1461, 1535), και πολλά άλλα ιστορικά ντοκουμέντα 1821, 1828, 1873 κλπ

·         Τέλος, Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «ΔΙΒΡΙΩΤΙΚΟΥ ΦΙΛΕΜΑΤΟΣ»: Πλέον, έχει καθιερωθεί σε κάθε ετήσια Εκδήλωσή μας
η προσφορά της λαχταριστής μπομπότας με το τουλουμοτύρι, τα ξακουστά διβριώτικά γλυκά, το ντόπιο ρακί-τσίπουρο, το κρασί από το «Κτήμα Μερκούρη» και αναψυκτικά που τίμησαν δεόντως όλοι οι συνδαιτυμόνες…


Δείτε ολόκληρο το άρθρο στοsotirissotiropoulos.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top