28 Αυγ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Στις «καλένδες» η μελέτη για το αρχαίο Αίπυ Πλατιάνας

Στις «καλένδες» η μελέτη για το αρχαίο Αίπυ Πλατιάνας
Κι ενώ έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και τη Δ/νση Αναστηλώσεων του ΥΠ.ΠΟ


Εν αναμονή της χρηματοδότησης βρίσκεται η μελέτη για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου στο Αίπυ, μετά  την έγκριση που υπήρξε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Πρόκειται για  ένα πολύ σημαντικό  αρχαιολογικό μνημείο  για την επαρχία Ολυμπίας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, η αναστήλωση του οποίου θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την  ένταξη χρηματοδότησης του έργου, τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από εθνικά κονδύλια.

Στις 15/5/2012 οι πρόεδροι των αδελφοποιημένων πλέον Συλ­λόγων Μακίστου και Χρυσοχωρίου, Φώτης Βλάχος και Παναγιώτα Κυριακοπούλου, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του Διαζώματος και πρώην υπουργό κ. Σταύρο Μπένο και του ζή­τησαν να υιοθετήσουν το Αρχαίο Θέατρο στο Αίπυ.

Ο κ. Μπένος δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και ανέλαβε να φέρει στο φως αυτό το μνη­μείο.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 το Υπουργείο Πο­λιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνυπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβα­ση Πολιτισμικής Ανάπτυξης  και έτσι η μελέτη για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου πήρε το δρόμο της και ολοκληρώθηκε  το Δεκέμ­βριο του 2014.

Από τη Ζ' Ε.Π.Κ.Α. έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες για την  τοπογραφική και αρ­χιτεκτονική αποτύπωση, τη στατική μελέτη, την  αεροφωτογράφηση του μνημείου κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια του «Διαζώματος» οι σύλλογοι της περιοχής άνοιξαν «κουμπαρά» με σκοπό την εξεύρεση χρημάτων που θα οδηγήσουν στην αναστήλωση του αρχαίου Αίπυ…

Η μελέτη

Στις 16 Σε­πτεμβρίου 2014  το Περιφερειακό Συμ­βούλιο Δυτικής Ελλάδας, με εισή­γηση του τότε αντιπεριφερειάρχη Ηλείας  κ. Χαράλαμπου Καφύρα, αποφάσισε την χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ της μελέτης αναστηλώσεως του θε­άτρου.

Η μελέτη αυτή κρίθηκε αναγκαία  προκειμένου  να υποβληθεί στην Ευρω­παϊκή Ένωση με την αίτηση χρηματοδοτήσεως της αναστηλώσεως του.

«Το έργο αυτό έχει ωριμάσει και ήλθε η ώρα να αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο το οποίο θα είναι το στολίδι της επαρχίας Ολυμπίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση  θα πρέπει  όλοι οι αρμόδιοι να βάλουν πλάτη προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρχιφύλακας του υπουργείου Πολιτισμού στην επ. Ολυμπία κ. Νίκος Παπαγιώργος.

Όπως συμπλήρωσε  ο κ. Παπαγιώργος «είμαι της ίδιας  άποψης με τον  καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη ότι τα θέατρα θα πρέπει να λειτουργούν όπως την αρχαία εποχή».

Το αρχαίο Αίπυ  είναι μοναδικό σε μία περιοχή που καλύπτει την πρώην επαρ­χία Ολυμπίας και την πρώην επαρχία της Τριφυλίας, ενώ είναι επιπλέον ξεχωριστό διότι είναι σε τέτοιο υψόμετρο που το κα­θιστά μοναδικό πανελληνίως.

Το θέατρο της Πλατιάνας είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας ,του δήμου Κρεστένων - Ανδρίτσαινας.

Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.

Tο κοίλο χρονολογείται στον 4ο αι. π.x, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα χρονολογείται στο 245 π.x.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top