16 Σεπ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Στο «κόκκινο» οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Στο «κόκκινο» οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Καθηλωμένο το 1 στα 3 Πυροσβεστικά Οχήματα στο Νομό


Μία από τις δυσκολότερες αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων ίσως δεκαετιών για την Ηλεία είναι αυτή η οποία διανύουμε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την 1 Μάη έως και τις 31 Αυγούστου σημειώθηκαν περισσότερα από 400 συμβάντα πυρκαγιών σε επίπεδο Ηλείας πολλά από τα οποία «ταλαιπώρησαν» ιδιαίτερα τόσο τους ίδιους τους Πυροσβέστες όσο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η «Πρώτη», από τα 44 οχήματα τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη κατάσβεση πυρκαγιών, τα 13 είναι ήδη ακινητοποιημένα λόγω βλαβών…

και μάλιστα φαντάζει σχεδόν αδύνατο να επισκευαστούν άμεσα αφού τα συνεργαζόμενα συνεργεία δεν έχουν αποπληρωθεί τα χρήματα από το προηγούμενο έτος που αφορούσαν στην επισκευή ζημιών, με αποτέλεσμα να μην δίνουν νέα «πίστωση» σε Υπηρεσίες και Κλιμάκια του Νομού.

Μπορεί να διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ωστόσο με την θερμοκρασία να ανεβαίνει εκ νέου, τα πράγματα φαίνεται να γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Ηλείας.

Ειδικότερα ακινητοποιημένα είναι δύο (2) οχήματα στην Π.Υ. Πύργου, δύο (2) στο Π.Κ. Κρεστένων, τρία (3) –το ένα από τροχαίο- στο Π.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, τρία (3) στην Π.Υ. Αμαλιάδας και τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα στην Π.Υ. Λεχαινών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στον επιχειρησιακό- αντιπυρικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής στο Νομό μας.

Την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλίου στο Νομό έχει καταγραφεί ιστορικό χαμηλό διαθεσιμότητας εναερίων μέσων κάτι που δυσχέρανε ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων που βρέθηκαν να «τρέχουν» από φωτιά σε φωτιά χωρίς ουσιαστική «ανάσα».
Mε «όπλο» το φιλότιμο

Η καταπόνηση των Πυροσβεστών θεωρείται πλέον δεδομένη, αφού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κανείς δεν πρόλαβε να πάρει «ανάσα».

Μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πυροσβέστες ακόμα και όταν επέστρεφαν στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν έμεναν με το τηλέφωνο ανά χείρας περιμένοντας ειδοποίηση για το επόμενο συμβάν.

«Είναι μία από τις δυσκολότερες αντιπυρικές περιόδους, που ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Όλοι οι συνάδελφοι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, δουλεύοντας μερόνυχτα ολόκληρα και τις λίγες ώρες που έπρεπε να ξεκουραστούν, στο σπίτι τους, ήταν με το κινητό στο χέρι.

Μέχρι στιγμής, καθώς δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, το αποτέλεσμα αποτιμάται θετικά με δεδομένο, τον όγκο και την δυσκολία των συμβάντων και σε συνάρτηση των καιρικών συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε (παρατεταμένη ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και υψηλούς ανέμους).

Ο αντιπυρικός σχεδιασμό απέδωσε αρκετά καλά και αυτό χάρη στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού και λιγότερο στα μέσα, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει επάρκεια. Φέτος, για παράδειγμα είχαμε ιστορικό χαμηλό διαθεσιμότητας εναερίων μέσων!

Ο στόλος των οχημάτων στο Νομό αυτή τη στιγμή είναι σε οριακό σημείο, καθώς τουλάχιστον δέκα οχήματα πρώτης γραμμής, είναι εκτός από βλάβες λόγω της καταπόνησης που υπέστησαν, αφού μέχρι τώρα δουλεύουν ασταμάτητα.

Σοβαρές είναι και οι απόλυες - οι ελλείψεις και σε άλλα υλικά, όπως οι σωλήνες.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι η εξάντληση και η καταπόνηση του προσωπικού από την ατελείωτη υπερεργασία η οποία θα πληρωθεί με αέρα… !

Ένα αξιόμαχο προσωπικό με υψηλό επαγγελματισμό και εκπαίδευση που ανταποκρίθηκε πλήρως σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και λόγο ακριβώς των χαρακτηριστικών αυτών, έχουμε έως τώρα, τα αποτελέσματα αυτά, με τις μικρότερες δυνατές απόλυες σε περιουσίες πολιτών.

Υπάρχουν και δύο τρεις μικροτραυματισμοί συναδέλφων, λόγω της αυτοθυσίας και του υπερβάλλοντα ζήλου.

Παράλληλα είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ, σε φαινόμενα κατάχρησης επιφυλακών και άλλων υπερβολών, εκπορευόμενα κυρίως από την Περιφέρεια και λιγότερο από τις Διοικήσεις των Υπηρεσιών, για τα οποία κάναμε ως Ένωση παρεμβάσεις και εξετάζουμε και περαιτέρω κινήσεις».

 Άννα Αγγελίδου-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top