17 Σεπ 2017
0 σχόλια

Brain Drain. Γιατί οι Έλληνες παίρνουν τα μυαλά τους και φεύγουν

Γιατί οι Έλληνες παίρνουν τα μυαλά τους και φεύγουν
Πώς εξελίσσεται η "φυγή εγκεφάλων" στην Ελλάδα της κρίσης και τι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί. Στατιστικά στοιχεία και προτάσεις πολιτικής


Το brain drain είναι αποτέλεσμα των ετών της ύφεσης και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει, αποτελεί ο τερματισμός των αιτιών που έκαναν τους νέους επιστήμονες να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Την πενταετία 2009 - 2014 μετανάστευσαν από τη χώρα μας 20.000 επιστήμονες.

Μιλάμε κοινώς για πενταπλασιασμό του ποσοστού μετανάστευσης νέων επιστημόνων σε σχέση με το χρονικό διάστημα του 2000 με το 2005, όταν και προ κρίσης έφυγαν περίπου 2.500 νέα μυαλά.

Ήταν Απρίλης του 2017 όταν αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης τόνιζε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας αναφέροντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αύξηση των δαπανών για την έρευνα.

Όπως εξηγούσε, "το 2015, που ήταν ένα δύσκολο έτος για την οικονομία, οι δαπάνες για την έρευνα αυξήθηκαν από 1,4 δις το 2014 σε 1,6 δις το 2015, δηλαδή κατά 200 εκατομμύρια ευρώ".

Τον δε Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σημείωνε πως τα τελευταία 2,5 έτη υπάρχει σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων και, ταυτόχρονα, έχει μπει φρένο στο φαινόμενο του brain drain.

Επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε ότι με βάση αυτά, δεν προκύπτει μείωση ανάλογου μεγέθους, ούτε στο εργατικό δυναμικό ούτε στον πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 15-29.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, "επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2012-2014) ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις ηλικίες 15-29 ήταν 6%, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2017) μειώθηκε στο μισό (3%)".

Τα παραπάνω φυσικά, δεν σημαίνουν πως το brain drain έχει σταματήσει. Μπορεί να έχει “φρενάρει”, είναι όμως ακόμη εδώ.

Το προφίλ του νέου Έλληνα μετανάστη

Ένας από τους ανθρώπους που διερευνούν το ελληνικό brain drain τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας λύσεις, είναι ο Γ.Γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης.

Μαζί με τον Μανώλη Πρατσινάκη εκπόνησαν το 2015 έρευνα για το προφίλ του Έλληνα μετανάστη στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ο νέος Έλληνας μετανάστης είναι ηλικίας περίπου 30 ετών, υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και μεταναστεύει για οικονομικούς λόγους.

Από τους τουλάχιστον 190.000 Έλληνες πτυχιούχους που ζούνε στο εξωτερικό, οι 140.000 έφυγαν μετά το 2010.

Συγκεκριμένα, το 75% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορά είτε άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές είτε απόφοιτους ιατρικών σχολών και του Πολυτεχνείου.

Χρήστος Δεμέτης
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στοnews247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top