29 Οκτ 2017
0 σχόλια

Ψεκασμοί και αύριο για τη Δακοκτονία. Σε ποιες περιοχές της Ηλείας θα γίνουν. Πότε μπορεί να αρχίσει η συγκομιδή

Ψεκασμοί και αύριο για τη Δακοκτονία. Σε ποιες περιοχές της Ηλείας θα γίνουν
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2017,


σας ενημερώνει ότι την Δευτέρα 30/10/2017 θα ξεκινήσει ο από εδάφους δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω περιοχές:

Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι, Λυγιά
Σκαφιδιά, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Μυρτιά
Αμπελώνας, Κολύρι

Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Κάμενα, Μουριά, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος , Ασπρα Σπίτια

Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι, Ταξιάρχες

Επισήμανση:

Ο επιτρεπόμενος χρόνος συγκομιδής από τον τελευταίο ψεκασμό να είναι μεγαλύτερος των  7 ημερών σε όλες  τις ανωτέρω περιοχές, εκτός των Τοπικών Κοινοτήτων Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Κάμενα, Μουριά και Λούβρο που ο χρόνος συγκομιδής από τον τελευταίο ψεκασμό να είναι μεγαλύτερος των 14 ημερών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους καλλιεργητές που συγκομίζουν νωρίτερα τον ελαιόκαρπο προκειμένου να μην ψεκαστούν τα ελαιόδεντρά τους από τα συνεργεία Δακοκτονίας κατόπιν  συνεννόησης.

Εν όψη των δολωματικών ψεκασμών γνωστοποιείται στους ελαιοκαλλιεργητές των περιοχών εφαρμογής του Προγράμματος, τα εξής:

1.   Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε συνεργείου, θα είναι αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν και να βοηθούν τα συνεργεία ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαιτερότητας στην πρόσβαση (π.χ. απομονωμένα κτήματα).

2.   Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να έχουν μεριμνήσει τα κτήματα να είναι καθαρά και προσβάσιμα.

3.   Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές στα διαμερίσματα που προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.

4.     Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών. Μετά την διενέργεια των ψεκασμών, οι μέλισσες πρέπει να παραμείνουν στις κυψέλες για μία ημέρα εξασφαλίζοντας τροφή και νερό εντός της κυψέλης ή να απομακρυνθούν οι κυψέλες.

Σε λιοστάσια μέσα στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη του κτήματος.

Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.

Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

Θα ψεκάζονται όλα τα δέντρα σε ελαιώνες με αραιή πυκνότητα δέντρων (λιγότερα από 10 δέντρα στο στρέμμα), ανά δεύτερο δέντρο σε ελαιώνες με μέτρια πυκνότητα δέντρων (10-18 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα) και ανά τρίτο δέντρο στους πυκνούς ελαιώνες (περισσότερα από 18 δέντρα ανά στρέμμα).

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155,116.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Σπυροπούλου Παναγιώτα Κτηνίατρος

Πηγή: odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top