24 Νοε 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Δρυς ηλικίας 600 ετών «ζει» στο Κολίρι

Δρυς ηλικίας 600 ετών «ζει» στο Κολίρι
Θα χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο μνημείο της φύσης από το δασαρχείο Πύργου


Είναι ηλικίας 600 ετών και «ζει» στο Κολίρι.

Ο λόγος για ένα δέντρο δρυός το οποίο έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στη περιοχή του Κολιρίου.

Το πραγματικά θεόρατο δέντρο το ύψος του οποίου φαίνεται ότι ξεπερνά τα 30 μέτρα ύψος  έχει εδώ και καιρό «κεντρίσει» το ενδιαφέρον του δασαρχείου Πύργου που προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου να ανακηρυχτεί ως προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

Στη περιοχή δεν υπάρχουν άλλα δέντρα του ιδίου είδους, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις μέτρων από το επιβλητικό αυτό δέντρο υπάρχει και μία πηγή με φυσική ροή νερού.

«Να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης»

Χθες το σημείο επισκέφτηκε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας ο οποίος αναφερόμενος στην παρουσία του υπερ-αιωνόβιου αυτού δέντρου τόνισε ότι πιθανά είναι το μεγαλύτερο ηλικιακά δέντρο δρυός σε όλη την Πελοπόννησο.
«Στην θέση Προφήτης Ηλίας  Κολιρίου Δήμου Πύργου  υπάρχει ένα ιστορικό δέντρο ηλικίας 600 περίπου ετών.

Πρόκειται για μία δρυς εντός ενός αγροκτήματος.

Στόχος της υπηρεσίας μας είναι να το κηρύξουμε  διατηρητέο μνημείο της φύσης, σύμφωνα με την δυνατότητα που τόσο ο Νόμος 8669 αρθ. 78 όσο και ο 1650/86 αρθ 18, μας δίνουν.

Στόχος μας είναι να το κηρύξουμε διατηρητέο προστατευόμενο μνημείο της φύσης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά και να μπορέσει να προστατευτεί και στο μέλλον.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε αυτό το δέντρο στην περιοχή μας και θα φροντίσουμε μέσω της απόφασης που θα βγάλουμε να κατοχυρώσουμε την προστασία του, έτσι ώστε να είναι αδύνατη από οποιοδήποτε η  όποια επέμβαση ή παρέμβαση πάνω στο συγκεκριμένο δέντρο.

Πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό μνημείο  καθώς είναι δύσκολο να βρεις στην περιοχή μας, δρυ σε αυτή την ηλικία, αλλά και νομοθετικά να κατοχυρώσουμε την προστασία του.

Είναι ένα δέντρο μεμονωμένο στη περιοχή και δεν έχει σχέση με τα δέντρα του δρυοδάσους της Φολόης.

Στην Φολόη έχουμε την χνοώδη και την πλατύφυλλη δρυς , ενώ αυτό εδώ είναι ένα άλλο είδος δρυός. Είναι μοναδικό και μεμονωμένο.

Βρίσκεται κοντά σε μία πηγή και ίσως ήταν ένα σημείο αναφοράς στο παρελθόν και στα χρόνια που πέρασαν. Δεν γνωρίζουμε κάτι για την ιστορία του. Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε στοιχεία από τους κατοίκους.

Τα δέντρα αυτά  αν και είναι υπεραιωνόβια, επειδή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα και στην ναυσιπλοΐα αλλά και αργότερα για κατασκευές ή ως καύσιμο ξύλο, δεν βρίσκουμε συχνά δέντρα τα οποία να είναι πάνω από 120 ετών.

Πρέπει να είναι το μοναδικό στην Πελοπόννησο καθώς δεν έχω ακούσει ξανά για τόσο μεγάλης ηλικίας δέντρο.

Την ηλικία της δρυός την υπολογίζουμε μακρομετρικά και εμπειρικά, αλλά έχει επιστημονική βάση.

Ο υπολογισμός της ηλικίας γίνεται βάση της περιμέτρου στο στηθαίο ύψος.

Δηλαδή εάν το μήκος της περιμέτρου στο στηθαίο ύψος του ανθρώπου είναι όπως στο συγκεκριμένο 6 μέτρα δηλαδή 600 εκατοστά συνεπάγεται ότι το δέντρο είναι 600 ετών.

Αυτός ο εμπειρικός κανόνας ισχύει μόνο για τη δρυς».


 Άννα Αγγελίδου-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top