19 Ιουν 2018
0 σχόλια

Ηλεία: Η αειφόρος καλλιέργεια περνά από τη θεωρία στην πράξη, στη Γαστούνη

Ηλεία: Η αειφόρος καλλιέργεια περνά από τη θεωρία στην πράξη, στη Γαστούνη
Πώς η παραγωγή τομάτας για το εργοστάσιο του Pummaro τονώνει την τοπική κοινωνία και οικονομία


«Παλιότερα πηγαίναμε με την εμπειρία των μεγαλύτερων.

Τώρα μάθαμε να δίνουμε στο χωράφι αυτό που του λείπει, την ώρα που του λείπει», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του Φώτη Γαβριλόπουλο, ενός από τους παραγωγούς τομάτας με τους οποίους συνεργάζεται το Pummaro στη Γαστούνη Ηλείας.

Δηλώσεις ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίον εργάζονται πλέον πάνω στην παραγωγή τομάτας στην περιοχή, η οποία έχει μετατραπεί σε επιστημονική διαδικασία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός πρότυπου προγράμματος συμβολαιακής αειφόρου καλλιέργειας τομάτας, με στόχο να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της τοπικής παραγωγής και -κατ’ επέκταση- να τονώσει την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Εγκαινιάστηκε το 2011 από τη ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS και επτά χρόνια αργότερα, το πρωτοποριακό αυτό έργο όχι μόνο αποδίδει καρπούς (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς), αλλά ανανεώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, για να αποτελέσει καθημερινή πρακτική και τρόπο ζωής, τόσο για τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Pummaro όσο και για τους συνεργάτες γεωργούς/παραγωγούς.

Κάτι που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού ταξιδιού στην περιοχή, που οργάνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS, σταθεροί στόχοι είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παραγωγή άριστων προϊόντων για την Ελλάδα (Pummaro) και την Ευρώπη (για τα κατά τόπους εργοστάσια της Knorr), σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των καλλιεργειών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το τριπλό «σύνθημα» της Γαστούνης είναι: Καλύτερη Ζωή για τους γεωργούς και τις οικογένειές τους, Καλύτερο Περιβάλλον, Καλύτερη Ποιότητα τομάτας.
Τα πλέον σημαντικά κίνητρα για τη συμμετοχή των γεωργών της περιοχής στο Πρόγραμμα της Γαστούνης είναι δυο: αφενός η διαρκής εκπαίδευση και υποστήριξή τους από την ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου η εγγύηση αγοράς όλης της ετήσιας σοδειάς τους από την Εταιρεία.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία εκπαιδεύει και ενημερώνει τους γεωργούς σχετικά με τη χρήση των ορθών και βέλτιστων γεωργικών πρακτικών στην καλλιέργεια τομάτας, καθώς και στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ομάδα γεωπόνων βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των 100 παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία, προκειμένου να τους καθοδηγούν σε θέματα όπως ο σωστός χρονισμός και η απαιτούμενη διάρκεια ποτίσματος, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό, η ορθή χρήση των λιπασμάτων και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Διάβασε ολο το άρθρο στο: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top